NKÚ podal trestní oznámení. Agentura CzechTourism platila wellness pobyty či rozlučku s ředitelem

Agentura CzechTourism v letech 2012 až 2014 podle Nejvyššího kontrolního úřadu několikrát porušila rozpočtová pravidla. Kontroloři odhalili chyby v celkové výši 20 milionů korun. Jde například o wellness pobyty za 600 tisíc, státní peníze na rozlučku s ředitelem nebo čtvrt milionu za zbytečná členství. NKÚ podal trestní oznámení. Agentura se závěry úřadu souhlasí s tím, že vytýkané skutečnosti se staly za předchozího vedení a nyní jsou pravidla nastavena tak, aby se neopakovaly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto)

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Nejvyšší kontrolní úřad se zaměřil na hospodaření agentury CzechTourism a Centra pro regionální rozvoj v letech 2012 až 2014. Kontroloři prověřili více než 326 milionů korun a majetek v hodnotě 294 milionů korun.

Agentura CzechTourism v řadě případů používala peníze nehospodárně a porušila několik zákonů. Kontroloři oznámili příslušnému finančnímu úřadu podezření na porušení rozpočtové kázně v celkové výši téměř 20 milionů korun.

„Agentura CzechTourism například zakoupila dárkové poukazy na wellness pobyty za téměř 600 tisíc korun. Jak poukázky přispěly k rozvoji cestovního ruchu a kdo je dostal, to agentura nevysvětlila,“ popisuje mluvčí Nejvyššího kontrolního úřadu Olga Málková.

„Agentura nevysvětlila ani to, jaký přínos pro ni měla členství generálního ředitele a dalších zaměstnanců v různých organizacích. Za tato členství přitom zaplatila více než čtvrt milionu korun,“ uvádí Málková.

Chyby ve veřejných zakázkách

V roce 2014 agentura také zaplatila téměř 300 tisíc korun za akci, kterou prezentovala jako výroční setkání s partnery. Podle NKÚ se ale jednalo o rozlučku zaměstnanců a dodavatelů s generálním ředitelem, která nijak nepřispěla k podpoře cestovního ruchu ani k prezentaci České republiky jako turistické destinace.

Další významnou oblastí, kde agentura chybovala, jsou veřejné zakázky. V řadě případů agentura zadávala veřejné zakázky bez ohledu na to, jestli by je nebylo možné vysoutěžit levněji.

Jestliže část zakázek agentura CzechTourism zadávala bez ohledu na výslednou cenu, tak v případě nakupování letenek nesoutěžila dodavatele vůbec.

NKÚ podal ještě před ukončením kontroly trestní oznámení pro porušení povinnosti při správě cizího majetku a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky.

Státní agentura s výsledky úřadu souhlasí. Mluvčí CzechTourismu Martina Fišerová dodává, že pochybení se týkají období, kdy byl v úřadu dnes už bývalý ředitel Rostislav Vondruška.

„Ministryně Karla Šlechtová a ředitelka agentury CzechTourism Monika Palatková, která na základě výběrového řízení nastoupila do funkce 1. ledna 2015, zadaly ke zpracování řadu interních auditů, na základě jejichž výsledků byla stanovena nová pravidla pro transparentnost finančních toků, řada nevýhodných smluv byla vypovězena a některé projekty byly zastaveny. Byla nastavena nová pravidla pro spolupráci s externími subjekty,“ uvedla mluvčí Fišerová.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme