NKÚ: Tendr na datové centrum pro stát vyhrál autor jeho projektu

Soutěž na datové centrum Státní tiskárny cenin vyhrála firma, která vyprojektovala jeho technologii. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Z kontroly také vyplývá, že centrum za 386 milionů korun se využívá jen z poloviny. Ministerstvo financí navíc za zaměstnance, kteří pro něj v tiskárně cenin pracovali, platilo nehospodárně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto)

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Kontrola prověřovala náklady na výstavbu a provoz datového centra Státní tiskárny ceniny a roli ministerstva financí v tomto projektu v letech 2010 až 2014.

Autor projektové dokumentace technologické části datového centra podle NKÚ v tendru předložil nabídku, která jako jediná přesně odpovídala podmínkám zadání. Tato firma se tak stala jedním z hlavních dodavatelů. Ostatní uchazeči přitom nabídli cenu zhruba o 50 milionů korun nižší.

"Na základě výsledků kontroly doporučuje NKÚ změnit zákon o veřejných zakázkách tak, aby zajišťoval rovný přístup k informacím všem uchazečům o zakázku a eliminoval zvýhodnění firem, které se podílejí na přípravě dané veřejné zakázky," uvedl kontrolní úřad.

Podobně společnost, která připravila podklady k zadávacímu řízení na službu Service Desk poskytovanou tiskárnou cenin pro ministerstvo financí, se následně bez soutěže stala subdodavatelem. Zakázku na provoz Integrovaného informačního systému Státní pokladny zadalo ministerstvo bez soutěže a získal ji hlavní dodavatel tohoto informačního systému.

"Za obě tyto veřejné zakázky ministerstvo financí do září 2014 Státní tiskárně cenin zaplatilo 1,1 miliardy korun, ta pak svým subdodavatelům z těchto prostředků uhradila 760 milionů korun," vyčíslil NKÚ.

Zaměstnance prý ministerstvo platilo nehospodárně

Jak dále zjistil, za každého ze zaměstnanců, kteří pro ministerstvo financí pracovali v tiskárně cenin, platil resort měsíčně 95 tisíc korun, a to i v době jejich dovolených, nemoci nebo mateřské. Plat těchto pracovníků byl přitom poloviční.

"Ministerstvo v těchto případech postupovalo nehospodárně a dopustilo se porušení rozpočtové kázně ve výši 4,6 milionu korun," konstatoval Nejvyšší kontrolní úřad.

Ministerstvo si mezi 32 pracovníky ve Státní tiskárně cenin navíc najímalo i 12 svých bývalých pracovníků, které do tiskárny převedlo. Podle NKÚ tak obešlo vládní nařízení o snižování počtu zaměstnanců ministerstev a za služby těchto lidí od roku 2004 do září 2014 zaplatilo 254 milionů korun. Ministerstvo podle NKÚ tvrdí, že bez těchto pracovníků by nedokázalo zajistit provoz svých informačních systémů.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme