NKÚ zjistil nesrovnalosti na Ministerstvu informatiky, to chyby odmítá

Nesrovnalosti v hospodaření Ministerstva informatiky zjistil Nejvyšší kontrolní úřad. Jeho pracovníci resortu mimo jiné vytýkají, že nepřiměřeně velké množství peněz vydal v posledních dvou letech za služby externích právníků a konzultantů. To však ministerstvo odmítlo. Zjištěním NKÚ se bude zabývat vláda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší kontrolní úřad

Nejvyšší kontrolní úřad | Foto: AC EXTREM

Výše odměn se ve většině případů pohybovala v rozmezí 1 900 až 4 270 Kč za hodinu. Celkem tak Ministerstvo informatiky za dva roky utratilo skoro 4,5 miliónu korun. Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu to potvrdil člen Nejvyššího kontrolního úřadu Rudolf Němeček.

"Tuto činnost mají vykonávat v pracovně-právním poměru, což je lepší ve vztahu k hospodárnosti. Při externí spolupráci jsou služby podle našich názorů dražší."

Výtkami Nejvyššího kontrolního úřadu vůči Ministerstvu informatiky se má zabývat na svém nejbližším zasedání vláda. Mluvčí resortu Klára Volná ale výhrady z nadbytečného zaměstnávání externích právníků odmítá.

"Ze 70 procent celkového obejmu právních služeb jde o práci, která se týká zákona o zadávání veřejných zakázek. Ministerstvo informatiky se snaží tento zákon důsledně dodržovat."

Vít Dvořák, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme