Nobelovu cenu za ekonomii získali William Nordhaus a Paul Romer za výzkum o klimatických změnách

Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získali Američané William Nordhaus a Paul Romer za integraci klimatických změn a technologických inovací do makroekonomických analýz.

Tento článek je více než rok starý.

Stockholm Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nobelovu cenu v roce 2018 za ekonomii získali Američané William Nordhaus a Paul Romer za svůj výzkum kolem klimatických změn a inovací.

Nobelovu cenu v roce 2018 za ekonomii získali Američané William Nordhaus a Paul Romer za svůj výzkum kolem klimatických změn a inovací. | Zdroj: NobelPrize.org

Oznámila to v pondělí Královská švédská akademie věd. Na držitele ocenění čeká finanční odměna devět milionů švédských korun (22 milionů Kč).

„Jejich výzkum významně rozšířil rozsah ekonomické analýzy díky modelům, které vysvětlují, jak tržní ekonomika interaguje s přírodou a vědomostmi,“ uvedl výbor.

Oba ocenění učí na známých amerických univerzitách. Nordhaus je profesorem na Yaleově univerzitě a Romer působí na Sternově obchodní škole, která je součástí New York University.

Nobelovu cenu za mír získali lékař Denis Mukwege a jezídka Nadja Muradová za boj proti sexuálnímu násilí

Číst článek

Výzkum obou oceněných také přispěl podle švédské akademie k lepšímu pochopení udržitelného hospodářského růstu ve spojitosti s klimatickými změnami a technologickým pokrokem, napsala agentura DPA.

Sedmasedmdesátiletý William Nordhaus je jeden z předních amerických ekonomů. Je považován za zřejmě největšího světového experta na ekonomické aspekty klimatických změn. Jeho vědecká práce v oboru ekonomie má široký záběr témat od inflace přes energetické problémy, přírodní zdroje a ochranu životního prostředí až po vývoj zisku a produktivitu. Předmětem jeho zájmu je také hospodářská politika.

Většinou američtí ekonomové

O patnáct let mladší Paul Romer je předním obhájcem investic do lidského kapitálu a inovací a je považován za jednu z největších ekonomických autorit posledních desetiletí.

Romer je taktéž zastáncem endogenní teorie růstu, která tvrdí, že investice do lidského kapitálu, inovací a znalostí výraznou měrou přispívají k ekonomickému růstu.

Nobelova cena za ekonomii nepatří mezi původní ceny určené vynálezcem dynamitu Alfredem Nobelem v jeho závěti z roku 1895. Uděluje se od roku 1968 a naprostou většinu nositelů ocenění tvoří američtí ekonomové. Loni cenu získal Američan Richard Thaler.

Oceněn byl za výzkum psychologických faktorů, které stojí za rozhodováním lidí v ekonomice.

Minulý týden byli postupně oznámeni laureáti Nobelových cen za medicínu, fyziku, chemii a za mír. Na vyznamenané čeká kromě finanční odměny také tradiční slavnostní ceremoniál, který se uskuteční v den výročí úmrtí Alfreda Nobela 10. prosince.

William Nordhaus and Paul Romer, awarded the 2018 Prize in Economic Sciences, have designed methods that address some of our time’s most fundamental and pressing issues: long-term sustainable growth in the global economy and the welfare of the world’s population.

#NobelPrize

11:52 – 08. 10. 2018

615 614

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme