Nobelovu cenu za ekonomii letos dostali Alvin Roth a Lloyd Shapley z USA

Nobelovu cenu za ekonomii pro rok 2012 dostali Američané Alvin Roth a Lloyd Shapley za teorii tržních alokací a praktické návrhy optimální podoby trhů. Jejich výzkum přispěl k poznatkům o tom, jak porovnávat různé ekonomické proměnné, jako například studenty se školami nebo dárce orgánů s pacienty. Oznámil to dnes výbor pro udělování Nobelovy ceny při Švédské akademii věd.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Laureáti Nobelovy ceny za ekonomii v roce 2012 Alvin Roth a Lloyd Shapley

Laureáti Nobelovy ceny za ekonomii v roce 2012 Alvin Roth a Lloyd Shapley | Zdroj: Reuters

Alvin Roth se narodil v roce 1951, studoval na několika prestižních školách a teď působí na Harvardu. Lloyd Shapley je už 89letý emeritní profesor na Kalifornské univerzitě v Los Angeles.

Věnují se teorii her a jsou představiteli experimentální ekonomie, která zkoumá například spojení ekonomie a neurologie nebo psychologie. V laboratorních podmínkách tak ekonomové studují lidské chování v situacích, které ve zjednodušené formě napodobuje reálné tržní situace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom společnosti Partners Pavel Kohout přiblížil význam oceněných ekonomů

Oba ocenění pracovali většinou samostatně. Zkoumali mimo jiné, jak se lidé a firmy navzájem hledají, což se týká osobního života včetně manželství, školy nebo práce, osobní vztahy pak ale převáděli do tržního prostředí.

Díky tomu mohli zjistit, jak se chování domácností a firem mění v závislosti na změnách hospodářských podmínek, které nastavují vlády a centrální banky.

Profesor Roth řeší praktické problémy na základě matematické teorie her. Podařilo se mu dokázat, že i vysoce teoretická práce má zajímavé praktické aplikace, vysvětluje ekonom společnosti Partners Pavel Kohout.

„Nejznámější je systém pro přiřazení studentů v New Yorku na střední školy. Studentů je tam každým rokem desítky tisíc, středních škol sedm stovek, takže přiřazení není jednoduchá věc. A on vymyslel geniální systém, jak optimalizovat to přiřazení,“ vyzdvihuje význam profesora Rotha.

Pozoruhodné je podle něj také takzvané Shapley-Shubikovo číslo ukazující sílu člena koalice, což se hodí v politice nebo v obchodních jednáních. Zdůrazňuje, že číslo má praktický dopad i na český volební systém.

Většinu Nobelových cen za ekonomii získali Američané. Mezi favority jsou další tři

Číst článek

Podle statistik získali naprostou většinu Nobelových cen za ekonomii Američané.

„V případě těchto dvou profesorů je to možná ještě taková velmi vzdálená odezva velkých materiálních i intelektuálních investic během druhé světové války do operačního výzkumu a teorie her, protože klíčové práce obou laureátů byly publikovány v 50. a 60. letech. Dneska se ukazuje, že prostředky, které byly vynaloženy v rámci válečného úsilí, mají i aplikace v době míru,“ uvažuje Kohout.

Cena za ekonomii se sice označuje jako Nobelova, ve skutečnosti jde však o ocenění Švédské královské banky. Ze všech ocenění - za lékařství, fyziku, chemii, literaturu, mír a ekonomii - se uděluje jako poslední.

Mezi původní Nobelovy ceny sice ekonomie nepatří, i tak za ni ale náleží odměna osm milionů švédských korun, což je asi 22 milionů českých korun.

Nobelovu cenu převezmou laureáti na slavnostním předávání cen 10. prosince. Na tento den totiž připadá výročí smrti švédského vynálezce Alfreda Nobela, po němž je nejvyšší vědecké ocenění pojmenováno.

Jaroslav Skalický, ČRo 1 - Radiožurnál, Helena Berková, Kristina Winklerová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme