Nobelovu cenu za ekonomii získal Angus Deaton za analýzu chudoby a bohatství

Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získal 69letý profesor Angus Deaton za analýzu spotřeby, chudoby a bohatství. Oznámila to Královská švédská akademie věd. Na držitele ocenění čeká finanční odměna v přepočtu více než 23 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nobelovu cenu za ekonomii získal Angus Deaton za analýzu spotřeby, chudoby a bohatství

Nobelovu cenu za ekonomii získal Angus Deaton za analýzu spotřeby, chudoby a bohatství | Zdroj: ČTK

Deatonova práce mimo jiné pomohla určit, které sociální skupiny jsou ovlivněny zvýšením daně z přidané hodnoty na potraviny.

Profesor je také průkopníkem ve využívání dat z průzkumu mezi domácnostmi v rozvíjejících se zemích, zvláště údajů o spotřebě, k měření životní úrovně a chudoby.

„Dívá se pečlivě na data za dlouhá desetiletí a odhaluje v těchto datech – což je pro něj charakteristické – optimistická poselství například o růstu naděje dožití, tedy o prodlužování lidského života,“ popsal v Českém rozhlase přínosy Deatonovy práce hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přínos díla Anguse Deatona, který získal letošní Nobelovu cenu za ekonomii, přiblížil hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda

„Stejně tak míra extrémní chudoby od počátku 80. let minulého století velmi výrazně klesla ze 42 procent na 14 procent. Extrémní chudoba je život s jedním dolarem nebo méně na den,“ dodal.

Hlavní ekonom ING Jakub Seidler upozornil na to, že Deaton patřil mezi ty, o kterých se jako o laureátech před udělením letošní ceny spekulovalo.

„V akademickém světě patří Deaton mezi významné autory, což dokládá například i žebříček IDEAS/RePec, který sleduje kvalitu článků autorů dle typu publikací, počtu citací či počtu stáhnutí článků. Podle něj patří mezi světovou špičku ekonomů,“ uvedl Seidler.

Nobelova cena za ekonomii nepatří mezi původní ceny, které vynálezce dynamitu Alfred Nobel stanovil ve své závěti z roku 1895. Uděluje se až od roku 1969, a to pod oficiálním názvem Cena Švédské národní banky za rozvoj ekonomické vědy na památku Alfreda Nobela.

„Zdá se příznačné, že byla letošní cena udělena ekonomovi, který se zabývá především makroekonomickými aspekty soukromé spotřeby,“ míní hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

„Právě soukromá spotřeba se v současnosti stává ve vyspělých zemích dominantním faktorem růstu HDP. Její význam narůstá kvůli situaci, kdy vlády málo investují a export stagnuje kvůli problémům rozvíjejících se zemí,“ upozornil Sobíšek.

Angus Deaton působí na Princetonské univerzitě ve Spojených státech, má britské i americké občanství. Naprostou většinu nositelů ocenění tvoří ekonomové z USA. Letos ji sice už druhý rok po sobě dostal Evropan, i ten však působí ve Spojených státech.

Vyhlášením držitele Nobelovy ceny za ekonomii dnes skončil každoroční seriál udílení těchto prestižních ocenění. Na vyznamenané čeká finanční odměna 8 milionů švédských korun (v přepočtu přes 23 milionů českých korun) a tradiční slavnostní ceremoniál, který se uskuteční v den výročí úmrtí Alfreda Nobela 10. prosince.

Nobelova cena za mír se bude předávat v norském hlavním městě Oslu, ceny za lékařství, ekonomii, fyziku, chemii a literaturu ve Stockholmu.

Držitelé Nobelovy ceny za rok 2015 | Foto: Český rozhlas

Robert Mikoláš, ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme