Nobelovu cenu za ekonomii získali opět Američané - Sargent a Sims

Letošní Nobelova cena za ekonomii poputuje opět do Spojených států. Jejími laureáty se stali američtí ekonomové Thomas Sargent a Christopher Sims. Ocenění získali za empirický výzkum příčin a důsledků v makroekonomice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Thomas Sargent

Thomas Sargent | Zdroj: ČTK

Thomas Sargent je profesorem na Newyorské univerzitě. Díky svým výzkumům v oblasti racionálních očekávání v ekonomii je považován za jednoho z nejvlivnějších ekonomů světa. Profesor Christopher Sims působí na univerzitě v Princetonu. Věnuje se hlavně makroekonomické teorii.

„Oba dva jsou to američtí ekonomové, kteří se zabývají makroekonomií, a zejména zkoumají vztah příčiny a následku, kauzalitu. Něco jako kdyby zkoumali, co bylo dříve, jestli slepice, nebo vejce,“ vysvětlil ve Světě o třetí na Rádiu Česko Aleš Rod z Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o třetí na Rádiu Česko byl Aleš Rod z Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze

Sargent a Sims prováděli své výzkumy nezávisle na sobě, oba se ale zabývali tím, jak jsou hrubý domácí produkt a inflace ovlivněny dočasným zvýšením úrokových sazeb, nebo naopak snížením daní.

„Přispěli zejména k tomu - Thomas Sargent svým zkoumáním vývoje časových řad, a Christopher Sims zejména tím, jak zkoumal vliv očekávaných a neočekávaných změn na nastavení hospodářské politiky - že umíme lépe interpetovat data. Umíme lépe odhadnout, co se stane, když přijde nějaký šok nebo nějaká změna. Ať již šoková, což je doména zejména Christophera Simse, nebo nějaká stálá systematická změna v nastavení hospodářské politiky, to je doména právě Thomase Sargenta,“ uvedl Rod.

Nobelova cena pro americké ekonomy Sargenta a Simse byla spíše překvapením. Za favorita byl považován především Douglas Diamond, specializující se přímo na finanční krize.

Jak v Odpoledním Radiožurnálu upozornil redaktor Ondřej Houska, cena za ekonomii je nyní udělována spíše teoretickým ekonomům, než těm, kteří se vyjadřují ke každodenní situaci. Důvodem je podle něj především to, že ekonomové se v současnosti netěší přízni veřejnosti i proto, že skoro žádný z nich nedokázal předpovědět finanční a hospodářskou krizi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Letošní laureáty Nobelovy ceny za ekonomii představil v Odpoledním Radiožurnálu redaktor Ondřej Houska.

„Světovou hospodářskou krizi předpovědělo jen pár ekonomů a vzhledem k tomu, co se děje v eurozóně, se dá těžko očekávat, že by Nobelovu cenu získal byť i mimořádně renomovaný ekonom, který třeba před 5 lety psal o výhodách společné evropské měny,“ přiblížil.

Cena za ekonomii se tradičně označuje jako Nobelova, i když je to ve skutečnosti cena Švédské královské banky. Je udělována podle podobných kritérii jako v případě tradičních Nobelových cen.

Christopher Sims | Foto: Reuters

Přestože nepatří mezi původní ocenění, je s ní spojená odměna 10 milionů švédských korun, v přepočtu tedy zhruba 27 milionů českých korun.

Laureáti ceny si příslušný diplom, medaili a šek převezmou na slavnostním předávání cen 10. prosince, ve výroční den úmrtí švédského vynálezce Alfreda Nobela.

Nobelovu cenu za ekonomii v drtivé většině získali ameriští ekonomové. Loni ji získali Američané Peter Diamond, Dale Mortensen a řeckokyperský Brit Christopher Pissarides.

Vladimír Kroc, Ondřej Houska, bre, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme