Mrazivá květnová noc připravila ovocnáře o desítky milionů korun. Padaly rekordy, chlad bude pokračovat

Noc na úterý byla na mnoha místech v Česku mrazivá. Nejnižší teplotu, minus 9,2 stupně Celsia, naměřili meteorologové na stanici Jelení v Krušných horách. Rekord pro 7. květen padl zhruba na pětině stanic, které měří alespoň 30 let, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na svém informačním webu. Noční mráz způsobil ovocnářům, zejména v severních a západních Čechách, škody za desítky milionů korun. Velmi chladná má být i noc na středu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mráz

Mráz (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Celorepublikový průměr minimálních teplot ve dvou metrech nad zemí byl v úterý v noci minus 0,3 stupně Celsia. Přitom dlouhodobý průměr na začátku května je kolem šesti stupňů, upozornila meteoroložka Michaela Valachová.

Meteorolog: Víkendový déšť pomohl zemědělcům. Srážkový deficit je ale velký

Číst článek

Nezvykle nízké teploty ale nepostihly celou Českou republiku. V Moravskoslezském kraji byl průměr nejnižších teplot 2,2 stupně nad bodem mrazu. Naopak na Vysočině se noční minima pohybovala nejčastěji kolem minus 1,8 stupně Celsia.

Rekordně nízkou teplotu pro 7. květen zaznamenalo 33 ze 150 stanic, které měří alespoň tři dekády. Tabulky přepisovali například v Deštném v Orlických horách, kde rtuť teploměru klesla až na minus 4,4 stupně Celsia.

Padlo tak dosavadní minimum z roku 1979, které mělo hodnotu minus 2,7 stupně. Nový rekord naměřila také stanice Karlovy Vary, Olšová Vrata (minus 3,9 stupně), Konstantinovy Lázně (minus 3,5 stupně) či Žatec (minus 3,1 stupně).

Hrušně, třešně, meruňky

Podle České ovocnářské unie způsobily mrazy ovocnářům škody za desítky milionů korun, nejvíc poškozené jsou hrušně a třešně. Nejvíc škod je v západních a severních Čechách. V sadech je poškozeno víc druhů stromů, vysvětluje předseda unie Martin Ludvík.

„Předpokládáme, že největší škody budou u hrušní, třešní, částečně u meruněk, ale poškozen může být i náš hlavní ovocný druh, tedy jabloně,“ řekl Ludvík Radiožurnálu. Přesná výše škod by by měla být známá do několika týdnů.

Letošní škody by ale podle Ludvíka měly být menší, než ty, které mráz způsobil v roce 2017. Tehdy dubnové a květnové mrazy poškodily asi 40 procent ploch sadů v Česku. Ztráty dosáhly půl miliardy korun.

Do velmi chladného rána by se podle meteorologů mělo Česko probudit i ve středu. V dalších dnech už by díky velké oblačnosti mrznout nemělo, ale další příval studeného vzduchu nás pravděpodobně čeká na přelomu tohoto a příštího týdne, uvedl ČHMÚ.

Anna Macků, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme