Noční mráz spálil na jihu Moravy vinou révu, škody jdou do stovek milionů

Vinaři na jižní Moravě sčítají škody po mrazech v noci na středu. Podle odhadů budou ve stovkách milionů korun. Noční teploty na některých místech klesly až k minus pěti stupňům. Nejhorší byla situace ve Znojemské, Velkopavlovické a Slovácké podoblasti. Mrazivé počasí poškodilo především mladé výsadby.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vinice na Pálavě

Vinice na Pálavě | Foto: Stanislav Soukup

„Jak vyšlo sluníčko, tak se začaly listy kroutit a opravdu počítáme, že padesát, možná šedesát procent zmrzlo,“ odhaduje vinař Milan Vašíček z Prušánek na Hodonínsku.

Celkové škody budou jasné až v příštím týdnu. Loni je vinaři vyčíslili na víc než miliardu korun. Mráz zasáhl vinohrady i letos v dubnu, tehdy byla škoda půl miliardy.

„Ti, co se nepojistili, bohužel mají smůlu, protože réva je pojistitelná plodina. Samozřejmě budeme jednat s ministerstvem zemědělství, jakým způsobem by se to dalo řešit,“ říká výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček.

Mrznout by už nemělo

Výkyvy teplot budou pokračovat ještě ve čtvrtek. Podle meteorologa Františka Šopka by ale už ráno nemělo mrznout.

„Čekáme teploty v rozmezí +4 až 0 stupňů Celsia a zítřejší odpolední 18 až 22,“ říká František Šopko z Českého hydrometeorologického ústavu.

Na některých místech Česka mrazy poškodily taky zeleninu, a to hlavně rané brambory a papriky. Podle Zelinářské unie Čech a Moravy ale zatím není jasné, jak velké budou škody.

Andrea Kubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme