Nokia hlásí comeback. Představuje nový smartphone pro Čínu za 6,5 tisíce

Po třech letech se na trh dostává první chytrý telefon pod značkou Nokia. Nový smartphone pod označením Nokia 6 je určený výhradně pro čínský trh. Číňané za něj zaplatí 1 699 jüanů, tedy skoro 6 a půl tisíce korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nokia 6, nový smartphone určený pro čínský trh

Nokia 6, nový smartphone určený pro čínský trh | Zdroj: Reuters

Telefon poběží na softwarové platformě Android od společnosti Google. Výrobcem smartphonů se stal tchajwanský Foxconn. V Číně bude prodávat telefon internetový obchod JD.com.

V roce 2014 finská společnost prodala svou divizi telefonů americkému Microsoftu za 5,4 miliardy eur. HMD uzavřela s Nokií minulý měsíc licenční dohodu na deset let. Po tuto dobu má HMD propůjčená výhradní práva na používání značky pro telefony a tablety. Patenty na mobilní technologie jí ale stále patří.

Ještě než Nokia zaspala dobu chytrých telefonů, byla největším výrobcem mobilních telefonů na světě. Když se Nokia dostala do existenčních problémů, její divizi odkoupil Microsoft a začal vyrábět telefony pod označením Lumia se svým operačním systémem. Ale i Microsoft nakonec Lumie z prodeje stáhl. Od prodeje divize telefonů Microsoftu se Nokia věnuje telekomunikačním zařízením.

Arto Nummela, šéf HMD, minulý měsíc médiím sdělil, že chce, aby se jeho firma stala na trhu chytrých telefonů jedním z klíčových hráčů. V takovém případě ale bude muset Nokia soupeřit s velkou konkurencí. Na mobilním trhu soupeří zejména americký Apple a jihokorejský Samsung. V poslední době se ale na trhu začíná prosazovat i spousta výrobců z východní Asie, zejména pak z Číny.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme