Nokia nestačí na konkurenci, chce propustit dalších 10 tisíc lidí

Finská Nokia, někdejší lídr na trhu s mobilními telefony, se již delší dobu potýká s vážnými problémy. Důvodem je mohutný nástup konkurence, především amerického Applu a jihokorejského Samsungu, na poli chytrých telefonů. Dnes ústup Finů z původních pozic potvrdila zpráva, že Nokia zruší dalších 10 tisíc pracovních míst. Ztráty za druhé čtvrtletí prý navíc budou ještě větší, než předpokládala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nokia propustí dalších 10 tisíc zaměstnanců

Nokia propustí dalších 10 tisíc zaměstnanců | Zdroj: Reuters

Finská společnost tak podle Luďka Vokáče ze serveru Mobil.cz přiznává, že jí v souboji se soupeři „ujíždí vlak“.

Propouštění a změny v managementu ale podle něj spíše ukazují na to, že Nokia už nebude firmou, kterou byla dříve.

„Nokia se výrazně mění a stává se z ní standardní výrobce elektroniky, zatímco donedávna byla firma hrdá na svůj původ, na značku Made in Finland. To už se dnes tak nebere,“ řekl v poledních Ozvěnách dne Vokáč.

Přehrát

00:00 / 00:00

O propadu společnosti Nokia mluvil v poledních Ozvěnách dne Luděk Vokáč ze serveru Mobil.cz

Nokia má v současné době na trhu chytrých telefonů sotva dvouprocentní podíl. Navíc její telefony neoperují na rozšířené platformě Android. Podle Vokáče si prý byla příliš jistá tím, že to, co dělá, dělá správně, což bylo příčinou její stagnace.

„Nokia nezachytila nástup chytrých telefonů v té podobě, jakou známe dnes, byť sama trh chytrých telefonů vytvářela. Asi tam došlo k některým nesprávným manažerským rozhodnutím, která firmu na dlouhou dobu nasměrovala jiným směrem, než mělo být,“ vysvětlil.

Úplný zánik prý někdejšímu gigantu na poli mobilních telefonů nehrozí, ale otázkou je, jestli to bude v mobilním byznysu velká a výrazná firma, nebo okrajová značka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o jedné na Rádiu Česko byl analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík

Za první čtvrtletí totiž tržby Nokie propadly v meziročním srovnání téměř o třetinu a firma ztrácí už čtvrtý kvartál v řadě. Před několika dny se navíc objevila informace, že Samsung podal nabídku na převzetí mobilní divize Nokie. Obě firmy tuto informaci nechtějí komentovat.

Podle analytika společnosti Cyrrus Tomáše Menčíka tato varianta není reálná, a to z důvodu kartelu. „Pokud by k tomuto spojení došlo, vznikla by firma, která by pokrývala více než 50 procent globálního trhu s mobilními telefony, a s největší pravděpodobností by toto spojení neprošlo přes antimonopolní úřady,“ upozornil ve Světě o jedné na Rádiu Česko.

Už dříve se spekulovalo o tom, že Nokii koupí Microsoft. Ten dodává operační systém Windows Phone pro nejnovější telefony Nokia Lumia, které se zatím neujaly. To už je podle Menčíka pravděpodobnější, protože Microsoft na trhu mobilních telefonů také příliš neprosperuje a sloučení s Nokií by mohlo posílit vzájemnou pozici obou firem.

Václav Pešička, Simona Bartošová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme