Nokia přišla po 14 letech o prvenství v prodeji mobilů, porazil ji Samsung

Trh s mobilními telefony se výrazně mění, po 14 letech končí nadvláda finské společnosti Nokia a svět má novou jedničku – jihokorejský Samsung. Finská společnost zaspala nástup chytrých telefonů a ani s novou řadou Lumia se jí příliš nedaří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Samsung se stal po 14 letech nejprodávanější značkou mobilních telefonů

Samsung se stal po 14 letech nejprodávanější značkou mobilních telefonů | Zdroj: Reuters

Samsung prodal v prvním čtvrtletí asi 93 milionů mobilních telefonů. Poprvé od roku 1998 tak předběhl v prodejích společnost Nokia, které od začátku roku klesl odbyt na 83 milionů mobilů.

Samsung vede i na trhu smartphonů, kde poráží americkou společnost Apple. Ze všech mobilních telefonů, které se ve světě prodají, má podle konzultační společnosti Strategy Analytics už každý třetí až čtvrtý značku Samsung.

Přehrát

00:00 / 00:00

Samsung po 14 letech porazil Nokii v počtu prodaných telefonů, informuje redaktor Tomáš Medek

Jihokorejský výrobce také v letošním roce výrazně zlepšil své hospodaření a vykázal rekordní provozní zisk, v přepočtu 96 miliard korun. To je meziročně dvojnásobek. Tržní hodnota Samsungu dosahuje v přepočtu asi 3,6 bilionu korun, tedy skoro tří českých ročních státních rozpočtů.

Samsungu na pozici světové jedničky pomohl hlavně pád Nokie, jejíž prodeje dál klesají. Nedaří se jí především na poli chytrých telefonů. Z 83 milionů prodaných mobilů bylo jen 12 milionů smartphonů, většina byly levné telefony. Zklamáním jsou také prodeje nových telefonů řady Lumia s operačním systémem Windows Phone, na kterých Nokia spolupracuje s Microsoftem.

Nižší prodeje se odrazily i v hospodaření firmy. V prvních třech měsících letošního roku se finská společnost propadla do ztráty v přepočtu 23 miliard korun, letošní první čtvrtletí tak byl pro firmu jeden z nejhorších v historii.

Ve ztrátě jsou už všechny divize Nokie. Mezinárodní ratingová agentura Fitch navíc tento týden srazila úvěrový rating finského výrobce do spekulativní kategorie a pohrozila jeho dalším snížením.

Tomáš Medek, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme