Nokii roste zisk i tržby, telefony s její značkou ale končí. Nahradí ji Microsoft

Finské společnosti Nokia se začíná znovu dařit. Ve třetím čtvrtletí vzrostl její provozní zisk i tržby. Ve světě mobilních telefonů ale firma končí - její divizi odkoupila americká společnost Microsoft a značka Nokia už se nebude používat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nokia Lumia 820

Nokia Lumia 820 | Zdroj: Reuters

Nokia ještě donedávna patřila k největším výrobcům mobilních telefonů na světě. Před dvěma roky ji ale předběhl jihokorejský konkurent Samsung Electronics.

Nokii se nedařilo hlavně na trhu s chytrými telefony, kde se prosadil právě Samsung a Apple.

Letos společnost dokončila prodej svojí divize výroby mobilních telefonů americkému Microsoftu za 5,44 miliardy eur, v přepočtu zhruba 150 miliard korun.

Přesto se Nokii letos daří. Zaměřila se hlavně na oblast telekomunikačních zařízení, tedy například na prodej techniky pro mobilní operátory.

Právě na trhu síťových zařízení patří finská společnost ke světové špičce. Po švédském Ericssonu a čínské Huawei jí patří třetí příčka.

„Otázkou je, jestli to bude dlouhodobý trend, protože i síťová část Nokie měla problémy s agresivní konkurencí. Čínské firmy, především Huawei, ji vytlačovaly z mnoha trhů. Teď se trochu obrovský nástup čínských společností zpomalil a Nokia má šanci zaujmout zákazníky,“ říká redaktor serveru Mobil iDnes Luděk Vokáč.

Společnosti se daří i v oblasti mapových podkladů. Ve třetím čtvrtletí jí vzrostl čistý zisk na 747 milionů eur a tržby stouply na 3,3 miliardy eur.

Z Nokia Lumia bude Microsoft Lumia

Také telefony značky Nokia stále ještě budou v prodeji, tentokrát už však pod taktovkou Microsoftu a změní se jejich jméno.

„U chytrých telefonů je v podstatě jasné, že značka Nokia používána nebude. V posledních dnech Microsoft oficiálně potvrdil, že co stále ještě nese značku Nokia, se bude jmenovat Microsoft Lumia. A úplně obyčejné telefony s cenou zhruba kolem 600 korun ještě nějakou dobu značku Nokia ponesou,“ potvrzuje Luděk Vokáč.

Jako první by se změna měla projevit ve Francii, a to už ve vánoční kampani.

Pro zákazníky, kteří mají telefon Nokia, se téměř nic nemění. Celkový prodej a podpora, jako je třeba záruční servis, bude fungovat i nadále.

Simona Bartošová, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme