Nomura může za transakci České pivo zaplatit akciemi IPB

Japonská investiční banka Nomura zaplatí Československé obchodní bance za vyvedení Plzeňského Prazdroje a Radegastu z bývalé Investiční a Poštovní banky akciemi právě IPB. Definitivně o tom rozhodl senát v londýnské arbitráži mezi Nomurou a ČSOB.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

IPB

IPB | Foto: Jan Rosenauer

Podle mluvčího Nomury Jiřího Hrabovského to znamená dovršení vítězného tažení v kauze České pivo: "Považujeme to za jednoznačné vítězství, protože ČSOB se opakovaně snažila zpochybnit jak právoplatnost transakce České pivo, tak i to, že Nomuro má právo zaplatit akciemi IPB. Máme za to, že ta věc je nyní úplně jasná a už dále nelze transakci České pivo zpochybňovat," domnívá se Hrabovský.

Naopak mluvčí ČSOB Milan Tománek tvrdí, že banka tak dosáhla svého, protože soud uložil Nomuře převést akcie IPB, což japonská banka dosud odmítala.

Totožný spor je podán i k obchodním soudům v Praze a Londýně. ČSOB i tam žádá zaplacení penězi a tvrdí, že České pivo bylo z knih IPB vyvedeno protiprávně a bez zaplacení.

Anglický soud přerušil jednání do doby, než padne verdikt v ČR. Pokud by jej jedna ze stran odmítla vykonat, k případu by se vrátil, protože Nomura má majetek na území Velké Británie.

Akcie IPB jsou však nyní bezcenné. Současný verdikt přitom nemá vliv na spory Nomury a českého státu. Japonská banka totiž žaluje Česko o 40 miliard korun, stát naopak požaduje 260 miliard.

Milan Kopp, Lenka Rákosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme