Nomura vyhrála arbitráž, Česko musí platit

Londýnský arbitrážní soud rozhodl v posledním sporu mezi českým státem a japonskou Nomurou. Proti verdiktu není odvolání. Z rozsudku arbitra se dá odvodit, že Česká republika by měla zaplatit Nomuře více než tři a půl miliardy korun za poškození její investice v IPB.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

IPB

IPB | Foto: Jan Rosenauer

Podstatné je, že soud určil hodnotu v době, kdy ji v konkurzu přebírala ČSOB. A to na částku 34,2 miliardy korun. To je kompromis a je to přebližně polovina z toho, co původně chtěla Nomura. Z této částky vyplývá, že Česká republika by měla zaplatit Nomuře 2,8 miliardy korun plus úroky.

Ty se teprve vypočítají, ale celkem to rozhodně bude více než tři a půl miliardy korun. České republice přitom původně hrozilo, že bude muset zaplatit sedm miliard korun. "Nomura kvituje s povděkem, že tím jsou ukončeny všechny spory mezi Nomurou a Českým státem. To bylo to nejdůležitější, co jsme si přáli," řekl mluvčí Nomury v České republice Jiří Hrabovský.

Ministr financí Miroslav Kalousek potvrdil, že by stát měl zaplatit do deseti dnů. O termínu a způsobu chce ale ještě jednat. "Vstoupíme samozřejmě v jednání s Nomurou o způsobu platby," řekl Kalousek. Arbitráží stanovenou hodnotu IPB může stát použít ve sporu s ČSOB. Banka ale ve svém vyjádření tvrdí, že z dohody mezi ministerstvem financí a Nomurou jí nepoplynou žádné závazky.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme