Dánsko odsouhlasilo stavbu projektu Nord Stream 2 na svém území. Plynovod je tím krok od dokončení

Dánsko v pondělí vydalo povolení, aby projekt plynovodu Nord Stream 2 mohl dokončit poslední úsek potrubí v dánských vodách. Kodaň tak odstranila hlavní překážku k dokončení projektu, který už byl několikrát zpožděn a kterým se má přepravovat ruský zemní plyn do Evropy. Informovala o tom agentura Reuters. Proti projektu se staví Spojené státy, ale také Ukrajina a Polsko, dosavadní tranzitní země pro ruský plyn. Nový plynovod tyto země obejde.

Kodaň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstavba plynovodu Nord Stream 2 v oblasti kolem Leningradu.

Výstavba plynovodu Nord Stream 2 v oblasti kolem Leningradu. | Foto: Anton Vaganov | Zdroj: Reuters

Výstavba plynovodu o celkové délce 1230 kilometrů je téměř u konce. Chybí ještě dokončit úsek v dánských vodách dlouhý téměř 120 kilometrů. Plynovod má přivádět plyn z Ruska po dně Baltského moře do Německa, takže obchází státy střední a východní Evropy.

Projekt se zastavil v prosinci, protože švýcarsko-nizozemská společnost Allseas, která pokládá potrubí, přerušila činnost kvůli americkým sankcím. Ty se zaměřují na firmy, které poskytují plavidla pokládající potrubí pro Nord Stream 2. Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa je proti projektu, protože podle ní posílí vliv Ruska v Evropě a zvýší závislost regionu na dodávkách energií z Ruska.

Takzvaný self-positioning

Dánský energetický úřad v pondělí uvedl, že umožní projektu vedenému ruským plynárenským gigantem Gazprom použít lodě k pokládce potrubí s kotvami namísto vyspělejších plavidel, která využívají takzvanou technologii self-positioning. Ta automaticky udržuje pozici lodě, a právě na ni se americké sankce zaměřují.

Plynovod Nord Stream 2 dostaví Rusko. Zbývá položit potrubí na posledních asi 160 kilometrech

Číst článek

Mluvčí Nord Stream 2 agentuře Reuters řekla, že konsorcium rozhodnutí Dánska vítá. Zatím ale nerozhodlo, které plavidlo použije a kdy očekává dokončení projektu.

Plyn z Nord Stream 2 má využívat i Česká republika, která se na něj napojí prostřednictvím nového plynovodu Eugal. Praha sice zprvu plány na rozšíření plynovodu Nord Stream kritizovala, pak ale řady kritiků opustila. Koncem listopadu 2015 se Česko zmiňovalo mezi deseti státy EU, jež rozšíření kritizují, v prosinci 2015 ale vláda tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky na návrh ministra průmyslu Jana Mládka rozhodla, že se Česko nepřipojí k dopisu členských států proti Nord Stream.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme