Norové objevili v Severním moři nové naleziště ropy

Norský Statoil objevil v Severním moři nové velké naleziště ropy a plynu. Podle společnosti se pole nachází u jihonorského Stavangeru a obsahuje 400 milionů barelů ropy. Zásoby prý můžou být ještě daleko větší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První linka, která přemění plastový odpad na benzin, by měla fungovat již příští rok

První linka, která přemění plastový odpad na benzin, by měla fungovat již příští rok | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Podle Stanislava Benady, ředitele Muzea naftového dobývání a geologie v Hodoníně patří toto ložisko mezi větší, rozhodně ale nepatří mezi mezi skutečně veliká ložiska. Ložisek podobné velikosti existuje na světě zhruba tisíc.

Velmi důležité ale podle něho je, že severomořská pánev, která je jedním z velkých zdrojů přírodních uhlovodíků, se dostává do druhé poloviny své životnosti. Objevena byla v 60. až 70. letech minulého století, a výhled její životnosti, kdy těžby budou ještě zajímavé, se pohybuje do roku 2030 až 2040.

"Tento objev svědčí o dvou věcech – jednak o tom, že cena ropy stoupá, takže společnosti se snaží investovat další peníze i do míst, kde průzkum už byl, protože toto ložisko se nachází v pásu jiných ložisek a je možné tedy najít ještě relativně velké ložisko," vysvětluje Benada a dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém nalezišti ropy v Severním moři hovořil v odpoledním Radiožurnálu ředitel Muzea naftového dobývání a geologie v Hodoníně Stanislav Benada

"Protože ta velká ložiska, která se dala najít snáz, tak už byla nalezena, a v této fázi se nachází spíše menší ložiska v méně dostupných oblastech. Toto svědčí o tom, že se dá najít i větší ložisko v místech, která byla už relativně prozkoumaná."

Nalezená ropa je podle Benady dobře prodejná na trhu. Jaké je kvality si není jistý.

"Tak to přesně nevím, ale severomořská ropa má značku Brent. Je pravděpodobné, že tato ropa nebude příliš odlišná, čili že je to benzínová, spíše lehčí ropa, která se velmi dobře prodává na trhu, a od ní se odvozuje například cena ropy, která se těží v ČR," říká Benada.

Severní moře by tak mohlo být bohatým nalezištěm.

"V určité době, když začal takový ten boom a kdy se Severní moře otevřelo, tak bylo velmi slibné a překrylo zhruba padesátiletou éru potřeby Evropy, takže velká část ropy, která byla potřeba, zpracovávala se a spálila se v Evropě, tak byla získávána z těchto zdrojů," potvrzuje Benada.

Mezi hlavní hráče jsou zde vedle Dánska především Velká Británie a právě Norsko.

Lubica Bergmanová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme