Uzemnění letadel Boeing stálo Norwegian Air 3,9 miliardy. Společnost nemá na splacení dluhů

Nízkonákladová letecká společnost Norwegian Air Shuttle se potýká s finančními problémy. Žádá proto držitele dluhopisů o odklad splacení dluhu ve výši v přepočtu téměř devíti miliard korun o další dva roky. Jako zástavu firma nabízí přistávací a vzletové sloty na letišti Gatwick, které mají podle Norwegianu hodnotu 380 milionů dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Oslo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

2015-03-06t120000z_5_190903-130937_vtk.JPG

Norwegian Air má ve své flotile 18 letadel typu Boeing 737 MAX. | Zdroj: Reuters

Dluhopisy společnosti měl dopravce splatit v prosinci letošního roku a v srpnu 2020. Pokud budou věřitelé souhlasit, pak by se termín posunul na listopad 2021 a únor 2022. „Chceme mít jistotu, že budeme mít dostatečnou likviditu na dalších 12 měsíců,“ uvedl prozatímní ředitel Geir Karlsen pro agenturu Reuters.

Boeing varoval, že se propadne do hluboké ztráty. Kvůli problémům odepsal desítky miliard

Číst článek

Schůzka s věřiteli se uskuteční 16. září. „Je to dobré znamení, že společnost dělá vše pro to, aby zmírnila finanční potíže. Nyní je ale otázka, zda s tímto řešením budou souhlasit i držitelé dluhopisů,“ míní analytik společnosti Syndbank Jacob Pedersen.

Dopravce zasáhlo uzemnění osmnácti letounů Boeing 737 MAX, které podle vedení trvá déle, než se očekávalo. Norwegian s tím má spojené mimořádné výdaje. „Nemáme zprávy o tom, že by se v dohledné době vrátily letouny Boeing 737 MAX do vzduchu. Proto letový plán pro zbytek roku 2019 připravujeme bez nich,“ dodal Karlsen. Společnost uvedla, že je odstávka letadel stála už 3,9 mld. korun.

Norská nízkonákladová společnost Norwegian Air Shuttle má sídlo v norském městě Fornebu a největší leteckou základnu ve městě Oslo. Podle počtu přepravených cestujících jde o třetí největší nízkonákladovou společnost v Evropě. Z Prahy dopravce obsluhuje tři linky na sever do Kodaně, Osla a Stockholmu. Letadla této společnosti jsou zpravidla lehce k poznání díky červené přídi stroje.

Vít Kubant Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme