Nošovická automobilka Hyundai potvrdila omezení výroby na čtyři dny v týdnu

Nošovická automobilka Hyundai omezuje výrobu. V jejích halách se bude pracovat jen čtyři dny v týdnu. Firma také pozastaví nábor nových pracovníků a odloží zahájení druhé směny. Firma k tomuto řešení sáhla kvůli propadu poptávky po nových vozech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hyundai i30

Hyundai i30 | Foto: Ondřej Jánoška

Jak dnes novinářům v Ostravě řekl viceprezident české pobočky Hyundai Kim Keun Sik, omezení kvůli hospodářské krizi jsou zatím v plánu pro celý leden.

"Zaměstnanci dostanou poprvé volno už tento pátek 9. ledna. Za dny odstávky bude vyplaceno 68 procent průměrné mzdy. Další opatření budou záviset na vývoji poptávky, protože naše společnost nevyrábí auta na sklad, ale pouze na základě potvrzených objednávek," uvedl Kim Keun Sik.

Zkrácení výrobního týdne je podle něho jediným realistickým východiskem ze situace na evropském trhu, kde výrazně propadla poptávka po nových vozech, například ve Španělsku a Velké Británii. Nošovická automobilka zaměstnává přes 1800 lidí, o změnách v počtu pracovníků zatím neuvažuje.

Omezení výroby ale doprovází zastavení náboru nových pracovníků a odložení dvousměnného provozu, který měl začít v dubnu. Jakým způsobem omezení výroby ovlivní výrobní plán, nechtěli zástupci automobilky sdělit. Hyundai spustil výrobu loni počátkem listopadu, letos má v plánu vyrobit 185.000 osobních aut. Plná výrobní kapacita továrny je 300.000 kusů.

Výstavba továrny v Nošovicích na Frýdecko-Místecku začala v březnu 2007 a měla by přijít na zhruba 1,1 miliardy eur, tedy asi 28 miliard korun. Hyundai není jedinou automobilkou v Česku, na níž dopadla celosvětová hospodářská krize. Výrobu výrazně omezila mladoboleslavská Škoda Auto, kopřivnická Tatra do konce března propustí 1400 zaměstnanců.

Přečtěte si také:
Krize automobilek: Škoda Auto odstaví výrobní linky, kopřivnická Tatra propouští
Automobilka Volkswagen omezila výrobu škodovek v Bratislavě

Martin Hromádka, Michal Schoffer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme