Nošovická automobilka Hyundai už vyrobila milion vozidel

Pět let po zahájení sériové výroby překonala nošovická automobilka Hyundai hranici jednoho milionu vozidel. V průmyslové zóně na Frýdecko-Místecku postupně vytvořila - včetně dodavatelských firem - přes 10 tisíc pracovních míst. Kdo naopak své sliby neplní, je stát. Automobilka stále marně čeká na lepší silnici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nošovická automobilka Hyundai už vyrobila milion vozidel

Nošovická automobilka Hyundai už vyrobila milion vozidel | Zdroj: ČTK

Vidím staršího muže, který jde s nákupní taškou do obchodu. V Nošovicích bydlí přímo u cesty a nemá si na co stěžovat.

Přitom si vzpomíná na to, jak lidé nevěřili slibům o klidném provozu nebo tisícovkách pracovních míst. „Vůbec nepoznáme, že by se něco dělo. Mysleli jsme si, že tu bude prach a hluk. Ale není nic,“ přiznává.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Nošovicích natáčel redaktor Martin Knitl

Přesto ale za velkým valem kolem průmyslové zóny úplný klid a mír nepanují. Kde jsou sliby o vyřešení napojení kolem rychlostní silnice R48, ptá se zástupce automobilky Petr Vaněk.

„Už asi šest nebo sedm ministrů dopravy nás ujišťovalo o tom, že rekonstrukce této silnice je jejich prioritou. Ale v určitých úsecích se už cesta opravuje. Nicméně závazek byl učiněn v roce 2006 a termín splnění byl rozhodně dřív než 2015,“ podotýká Vaněk.

Plány na dohodnutou a v memorandu podepsanou silnici pro automobilku cestují z jednoho úředního stolu na druhý. Ani Petr Očko z ministerstva průmyslu a obchodu není příliš konkrétní.

„Jedná se o problémy s výkupem pozemků. Samozřejmě je to otázka prostředků a peněz. Předpokládám, že v příštích letech by to měla být i jedna z prioritních staveb, která by měla být zařazena do financování z evropských fondů,“ říká Očko.

Milionté auto z Nošovic v každém případě už nevidí rozhádanou vesnici, přidává se nezávislý starosta obce Miroslav Kačmarčík. Podle jeho slov je důležité hlavně to, že se s obří továrnou dá na všem domluvit.

„Občané pochopili, i ti, kteří s tím nesouhlasil, že situace je neměnná, takže se s tím smířili. Myslím si, že to už dneska vůbec nevadí ani nepřijde, že tady taková velká firma je,“ poznamenává Kačmarčík. Zároveň ale odmítá říci, kolik peněz firma obci posílá přímo do rozpočtu.

„Jsou to nemalé peníze, takže si myslím, že Nošovice budou čím dál hezčí,“ dodává. Nošovická automobilka snížila celostátní nezaměstnanost o 0,3 procent a i přes špatnou ekonomiku státu plánuje i letos plnou kapacitu, to znamená 300 tisíc nových aut vyrobených do Silvestra.

Výroba osobních aut v ČR od roku 2000 do roku 2012 | Foto: ČTK

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme