Nová automobilka Hyundai bude stát v Česku

Investice za desítky miliard korun půjde do České republiky. Největší jihokorejská automobilka Hyundai Motor se rozhodla postavit novou evropskou továrnu v právě u nás. Rozhodnutí padlo den poté, co ředitel automobilky Čong Mong-ku jednal s českými vládními špičkami. Továrna by měla stát blízko Ostravy, avšak přesnou lokalitu zatím firma neoznámila. "Doufáme, že nám česká vláda vyjde vstříc, až budeme vybírat lokalitu," řekl její šéf Čong. Hyundai ale podle něho stojí také o investiční pobídky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nové Hyundai

nové Hyundai | Foto: David Šťáhlavský | Zdroj: Český rozhlas

Šéf jihokorejské firmy si včera osobně prohlédl lokalitu, kterou Česká republika nabízí. Hyundai chce ve střední Evropě postavit novou továrnu za skoro dvě miliardy dolarů.

Nová automobilka má ročně vyrobit na 300 000 vozů, tedy stejně jako továrna TPCA v Kolíně. Že je Česko vážným kandidátem, potvrdil už včera Hans van Gehm, šéf výrobního plánování Hyundaie: "Už máme jeden provoz v Turecku a nyní hledáme strategické místo pro druhý. "

Příchod automobilky na Ostravsko by snížil nezaměstnanost a zároveň by přilákal další investory. Moravskoslezský kraj může nabídnout několik lokalit. Například průmyslovou zónu v Mošnově, plánované zóny v Nošovicích na Frýdecko-Místecku nebo Dolní Lutyni na Karvinsku.

Firma chce stavět výrobní haly už příští rok. Výroba by měla odstartovat za tři roky. Hyundai zatím v Evropě prakticky žádnou továrnu nemá a jediná jeho základna je v Turecku. Na Slovensku ale staví továrnu automobilka Kia, která je součástí skupiny Hyundai. Nedávno firma Hyundai vstoupila také na americký trh, kde otevřela továrnu v Alabamě.

Milan Kopp, Dušan Valenta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme