Nová 'Bezděkova komise' se sejde už tuto středu

Tým expertů, který má "na zakázku" ministra financí Eduarda Janoty připravit podklady pro reformu důchodového systému, se sejde už tuto středu. "Poradní tým pana ministra by se měl poprvé sejít tuto středu 20. ledna," potvrdil Rádiu Česko člen této komise a expert na penzijní systém Vladimír Bezděk.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Bezděk

Vladimír Bezděk | Foto: Marián Vojtek

"Na této schůzce bychom si měli dohodnout pravidla hry. Tým se musí opírat o odborný aparát a výstupy ministerstva financí a práce a sociálních věcí," dodal bezděk.

Tým by se měl potkávat na pravidelných schůzkách zřejmě jednou za 14 dní. Jen to ale k tomu, aby bylo "maximum výstupů do konce května" podle Bezděka stačit nebude.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ondřeje Černého je odborník na penzijní systém Vladimír Bezděk. Ministr financí Eduard Janota chce opět svolat odbornou skupinu k důchodové reformě. Bude její práce k něčemu? Není na místě spíše politické rozhodnutí?

"Většina práce nemůže probíhat jednou za týden či čtrnáct dní, ale mezi setkáními. Těžiště bude mezi setkáními, po mailech, telefonáty, osobní komunikací. Setkání bude jen třešničkou na dortu, to je moje představa," řekl Rádiu Česko Bezděk.

Kdyby měl možnost založit zcela nový systém "na zelené louce", průběžnému systému financování důchodů by se prý vyhnul.

"Kdybych mohl založit systém na zelené louce, založím povinné spoření a každý si bude spořit sám na sebe. V této situaci ale nejsme, musíme respektovat, co tu je a musíme se bavit o nějaké solidaritě," je přesvědčen Bezděk.

Zvyšování věku odchodu do důchodu je podle něj přirozené.

"Zvyšování odchodu do důchodu je přirozený důsledek toho, že se lidé v průměru dožívají stále vyššího věku. A pokud to bude trvat, tak v jakémkoli systému se lze těžko obejít bez postupného zvyšování věku odchodu do důchodu," řekl Bezděk v diskusním pořadu Studio Česko.

Marián Vojtek, Ondřej Černý, Robert Břešťan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme