Nová emise akcií Moneta Money Bank rozhýbala dění na pražské burze, zájem o ně byl značný

Na pražské burze bylo dnes zahájeno obchodování s akciemi společnosti Moneta Money Bank, dříve GE Money bank. Společnost nabídla celkem 260 milionů 610 tisíc kmenových akcií na hlavním trhu. Zájem byl velký.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burza. Ilustrační foto

Burza. Ilustrační foto | Foto: Free Digital Photos, worradmu

Objem obchodů s akciemi Moneta Money Bank dalece převálcoval všechny ostatní tituly. Dokazují to i čísla, na hlavním trhu se zatím zobchodovaly všechny akcie dohromady za 2,2 miliardy korun. Přitom obchody, které se týkaly Monety, přesáhly 1,6 miliardy korun.

Upisovací cena byla 68 korun za akcii, několik minut po začátku obchodování se ale skokem zvýšila o téměř tři procenta a přiblížila se na dohled 70 korunám. Pak se ale zase vrátila a většinu dne se držela několik haléřů nad původní hladinou.

Moneta Money Bank má v České republice jako čtvrtá banka v pořadí nejvíc klientů. Patřila americké firmě GE Capital International Holding Limited. Americký konglomerát ji ale chce prodat do příštího roku a zaměřit se pouze na průmyslovou činnost.

Kupci zjevně usoudili, že banka má před sebou dobrou budoucnost. Hlavní investiční stratég společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka to přičítá velkému zájmu drobných investorů.

„Ti se totiž většinou nekvalifikovali do samotného úpisu akcií banky, protože ten byl určen pouze pro velké institucionální investory a museli si tak počkat až na první obchodní den a to je na tom zobchodovaném objemu poznat,“ vysvětlil.

Navíc upisovací cena byla nižší, než se čekalo. Takže se to zdálo jako výhodná koupě, protože cena by mohla časem růst a akcie Moneta Money Bank byly s velkým náskokem nejobchodovanějším titulem.

Komerční banka oslabila o 1,5 procenta, Erste bank o 3 procenta a telekomunikační O2 dokonce ztrácela více než 7 procent.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme