Nová jednání o zvýšení mezd v Německu

Po deseti dnech stávky německých kováků se znovu sešli u jednacího stolu zástupci odborové ústředny IG Metal a zaměstnavatelů. Hledají kompromisní řešení mzdových požadavků na následující dva roky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

v ocelárně

v ocelárně | Foto: Česká televize
Přehrát

00:00 / 00:00

David Šťáhlavský o jednání v Německu

Komplikovaná jednání se vedou v jihoněmeckém Weblingenu. Podle zpravodajské televizní stanice N24 je těžké odhadnout, kdy by mohla skončit. Na stole je řada návrhů,. které se liší je o několik desetin procenta. Odboráři odstoupili od jednání před dvěma týdny, když zaměstnavatelé nepřistoupili na jejich kompromisní požadavek 4procentního navýšení mezd a trvali na svých 3,3 procenta. IG Metall na to reagoval vyhlášením stávky a zvýšením nároků.

Navzdory obnoveným jednáním pokračuje ve stávce v Badensku-Würtenbersku a v Berlíně kolem 10 tisíc kováků. Mezi nimi jsou i dělníci zdejší pobočky německé automobilky BMW. Hlavní vyjednavač sdružení zaměstnavatelů Hans Werner Busch tvrdí, že je připraven na kompromis. Stejnou připravenost ovšem očekává od odborů.

Markéta Kaclová, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme