Nová koncepce na podporu podnikatelů by mohla přinést méně administrativy

Sněmovna dnes bude schvalovat koncepci podpory malých a středních podnikatelů na období let 2014 až 2020. Strategii vypracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu a možnost vyjádřit se k ní měla i odborná veřejnost. Za cíl si dokument dává mimo jiné kultivaci podnikatelského prostředí v České republice, udržitelné hospodaření s energii nebo podporu výzkumu a inovací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankovky a kalkulačka

Bankovky a kalkulačka | Foto: Ladislav Bába

Předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček se domnívá, že koncepci až na některé detaily není co vytknout. Problémem podle něj je, že rozpracované návrhy často nejsou dotaženy do konce.

„Význam bude mít tehdy, pokud se dokáže implementovat, a to je obecně problém všech strategií, které u nás připravujeme,“ upozorňuje. Asociace se proto snaží vytvářet tlak na státní správu a upozorňovat na různé nesrovnalosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček přiblížil své výhrady k nové koncepci

Koncepce prý například správně poukazuje na nutnost snížení administrativní zátěže, na druhou stranu ale jinými nařízeními administrativa opět narůstá. Podle Havlíčka se jedná se například o krok ministerstva financí zavádějící institut nespolehlivého plátce.

Odběratel by si měl od příštího roku zkontrolovat, jestli dodavatel není zapsán na veřejném seznamu hříšníků, kteří neodvádí správně DPH. Pokud tak neučiní a dodavatel následně DPH nezaplatí, přechází povinnost na odběratele.

„Je to jednoznačně alibistické přenášení odpovědnosti a administrativy na někoho, kdo s tím nemá co společného,“ nesouhlasí s nařízením Havlíček. Nedokáže si například představit, jak budou údaje kontrolovat a vyhodnocovat firmy, které mají tisíce dodavatelů.

„Já respektuji to, že se musí platit DPH, já i chápu to, že stát si vytváří nějaký model, aby se to vylepšilo, aby se to zpružnilo, ale tento krok který nota bene ještě není přesně vydefinován, jak vůbec bude fungovat, těsně před koncem roku, když ještě nevíme, kdo tam bude viset, jak se to bude kontrolovat, to si myslím, že je velmi nezodpovědné a je to jedna z nejhorších věcí, které se v oblasti zhoršení administrativy udělaly za poslední roky,“ vysvětluje.

Sektor malých a středních podniků došel podle Havlíčka k závěru, že není možné spoléhat na stát. Firmy si prý si docela věří a negativní atmosféra je vytvářena spíše uměle, protože současnou recesi není možné srovnávat s bankovní krizí před čtyřmi lety.

„Nálada v průmyslu není špatná, to znamená firmy si uvědomují, že si musí pomoci samy, připravují se na to, že to následující období může být o něco horší. Nicméně řekl bych, že spoléhají na vlastní aktivity, vlastní inovativnost a na to, že se musí prostě dohodnout se svými odběrateli a dodavateli,“ uzavírá.

Barbora Kreuzerová, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme