Nová pravidla pro zlaté padáky

Zlaté padáky manažerů omezené maximálně šestinásobkem průměrného měsíčního výdělku, odměny vázané na výsledky podniků, stropy na maximální roční odměnu - to jsou nová pravidla odměňování pro manažery státních podniků nebo firem s minimálně 33 procentním podílem státu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze

Peníze | Foto: Fotobanka stock.xchng

Schválil je kabinet Jana Fischera a po vyhlášeném auditu funkčnosti dozorčích rad v osmi státních podnicích jde o další přitvrzení podmínek ze strany této vlády a ministra financí Eduarda Janoty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lenka Zlámalová z Lidových novin komentuje nová pravidla odměňování manažerů státních podniků.

Ačkoliv zlaté padáky byly velkým lákadlem pro manažery, zřejmě nemůžeme čekat žádné masivní odchody po schválení nových pravidel. "Já myslím, že hlavním problémem nebyla samotná výše, ale konstrukce těch balíčků. To se ukázalo především na ČSA, které jsou v celkem katastrofálním stavu a přitom si management má jako zlaté padáky rozdělit kolem 120 milionů korun. To byl ten poslední impuls, proč něco s těmi pravidly udělat," komentuje situaci Lenka Zlámalová z Lidových novin.

Jednou z novinek také je, že část odměny mají manažeři dostávat zpětně. Až po několika letech, kdy bude jasné, jak jejich podniky fungovaly. "Tento systém zpětného vyplácení pochází z Francie. Nicolas Sarkozy zamýšlel tento system především pro bankéře, " vysvětluje Lenka Zlámalová.

Podle Zlámalové snad není důvodem pouze obraz pro veřejnost a Janotovo řešení má hlubší smysl. Jde spíš o to, aby manažeři byli více motivovaní mít konkrétní firmu v dobrém stavu.

Ondřej Černý, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme