Nová směrnice zjednodušuje poskytování služeb v EU

Podnikatelé, kteří se chtějí uplatnit v zemích Evropské unie, mají mít nyní výrazně usnadněnou cestu. Účinnosti totiž nabývá zákon o volném pohybu služeb, který mimo jiné umožňuje poskytovat dočasně služby v jiných zemích EU pouze na základě povolení v mateřské zemi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zedníci

zedníci | Foto: Oberlin College

Zákon je vlastně implementací evropské směrnice o službách na vnitřním trhu a podle analýz ministerstva průmyslu a obchodu by měl mít pozitivní dopad na ekonomický růst České republiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dopadech nové směrnice hovořil ve vysílání Rádia Česko Bedřich Danda ze Sdružení podnikatelů a živnostníků

Podnikatelům odpadne složité obíhání úřadů v zahraničí a rozšíří se možnosti získávání zákazníků. Naopak zákazníci z České republiky si budou moci více vybírat z konkurenčních nabídek.

Jakých služeb se směrnice týká, upřesnil náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa: "Ze směrnice jsou vyloučeny služby, které jsou v oblasti výkonu veřejné moci, například státní školství, zdravotnictví, dopravy, či některé sociální služby. Na všechny ostatní obory směrnice platí. Okruh oblastí, které vylučuje je tedy menší, než ten, které povoluje."

Bič na liknavé úředníky

Zákon zavádí mimo jiné takzvaný tichý souhlas. Pokud žadatel požádá o oprávnění k nějaké činnosti a úřad se v dané lhůtě nevyjádří, bude platit, že oprávnění vzniklo.

"To znamená, že nečinnost jednotlivých institucí nejde na vrub podnikatele. V řadě případů to dává větší sílu podnikatelům vůči státním institucím a úřadům. Spotřebitelům zákon dává větší možnost výběru. Je to svým způsobem i konkurence, zejména z trhů, kde jsou nižší náklady na práci. Mělo by to vést k vyšší kvalitě služeb a k vyššímu výběru pro spotřebitele," dodal Tlapa.

Podrobné informace mohou lidé najít na internetových stránkách ministerstva průmyslu a obchodu v takzvaném "kapesním průvodci po směrnici o službách na vnitřním trhu".

Zákon pomůže hlavně řemeslníkům v pohraničí

Podnikatelé vnímají přijetí zákona příznivě. Podle Bedřicha Dandy ze Sdružení podnikatelů a živnostníků ale bude dopad na ekonomický růst Česka omezený. Až tolik řemeslníků nebo podnikatelů se totiž do okolních států v Evropské unii nepohrne.

"Obecný faktor je krize, sami tam mají málo práce, čili nestojí nikdo o to, aby se někdo další začleňoval do jejich podnikatelského prostředí. Bude se to týkat podle našeho názoru jen omezeného okruhu řemeslníků, kteří kolem hranic mohou poskytovat služby elektrikářů, zedníků a tak dále. Pro tyto skupiny to bude přínos," uvedl Danda.

Upozornil i na nevýhody nových pravidel. "Pokud se budeme držet dikce zákona, že lze poskytovat služby přeshraničně dočasně a příležitostně, znamená to, že to může být opravdu jen pro určitá řemesla nebo odvětví, která nepotřebují velkých investic. Není možné se odstěhovat někam do Mnichova a tam začít provozovat nějakou živnost a přitom mít investici milion korun, protože bych tyto peníze nedostal zpátky," podotkl Danda.

Služby lze poskytovat "dočasně a příležitostně"

Jak upozornila ředitelka odboru vnitřního trhu a služeb na ministerstvu průmyslu a obchodu Jana Srbová, pro české podnikatele bude zásadní, jakým způsobem směrnici o službách na vnitřním trhu implementují ostatní členské státy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Janou Srbovou z ministerstva průmyslu a obchodu v Poledních ozvěnách dne Radiožurnálu

"Úplně ideálně to bude vypadat tak, že všechny členské státy směrnici implementují řádně a potom už nebude podnikatelům vůbec nic bránit v tom, aby mohli přeshraničně dočasně volně poskytovat služby. Nikdo po nich nebude vyžadovat další oprávnění kromě jejich oprávnění, které mají z České republiky," vysvětlila Srbová.

Termín "dočasně a příležitostně" je definovanou judikaturou Evropského soudního dvora. V praxi se podle Srbové musí posuzovat individuálně s ohledem na povahu a dobu trvání poskytované služby.

"Lze si představit, že kadeřnice ostříhá klienta v zahraničí jednou v průběhu celého roku, tak to je určitě dočasně nebo příležitostně. I firma, která má zakázku na nějaký areál v zahraničí, ale jinak soustředí svou ekonomickou aktivitu pořád doma, tak taky ta zakázka bude naplňovat kritéria dočasnosti a příležitosti," uvedla Srbová konkrétní příklady.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme