Nová stodolarová bankovka se kvůli ochraně proti padělání rodila dva roky

Ve Spojených státech mohou ode dneška lidé platit dvěma různými bankovkami, jejichž hodnota je ale stejná: 100 dolarů. Americké úřady totiž uvádějí do oběhu novou stodolarovou bankovku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stodolarová bankovka

stodolarová bankovka | Foto: Jan Rosenauer

Nová stodolarová bankovka má být mnohem hůře padělatelná.

Má totiž speciálně upravený design, aby šla lépe rozeznat od padělků. Právě tyto bankovky totiž podvodníci ve Spojených státech využívají k padělkům nejčastěji.

Nová je na ní třeba část textu Deklarace nezávislosti vedle portrétu Benjamina Franklina, který samozřejmě na bankovce zůstává. Nově se objeví také další symboly, jako třeba inkoust a brk.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak vypadá nová stodolarová bankovka, ví Pavlína Nečásková

Co není zase tak viditelné a přitom jde o zásadní věc, jsou hlavně bezpečnostní prvky, kvůli kterým nová bankovka vznikla. Jde třeba o jinou barvu tisku, vodoznaku a úplně drobné detaily, jako je jiný mikrotisk na Franklinově límci. Středem bankovky také prochází nový bezpečnostní proužek.

Americké úřady v letošním roce nechají vyrobit zhruba 2,5 miliardy nových stodolarových bankovek.

Situace, kdy Spojené státy kvůli bezpečnosti mění podobu svých peněz, nenastává poprvé. Podobným procesem už prošly bankovky v hodnotě 50, 20,10 a 5 dolarů. Stejná zůstává dál jen bankovka jednodolarová.

Pavlína Nečásková, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme