Nová vláda by Ukrajině podle Masopusta pomohla

Ukrajinská vláda Julie Tymošenkové dnes zřejmě padne. Předpovídá to sama premiérka, podle které bude způsob, jakým se vládní koalice rozpadne, protizákonný. Bojovat proti tomu ale údajně nehodlá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajina

Ukrajina | Foto: Emanuel Macoun

Jak někteří pozorovatelé tvrdí, zemi tak čeká nástup nové vlády, která by mohla vyřešit nynější nefunkčnost zákonodárných sborů Ukrajiny. Ty od září nebyly schopny mimo jiné schválit ani zákony, kterými Mezinárodní měnový fond podmiňoval potřebnou pomoc zemi.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ukrajinské ekonomice mluvil na Rádiu Česko výkonný ředitel Komory pro hospodářské styky se Společenstvím nezávislých států František Masopust.

Podle výkonného ředitele Komory pro hospodářské styky se Společenstvím nezávislých států Františka Masopusta byla situace před prezidentskými volbami na Ukrajině už neúnosná a on proto doufá, že nová vláda dokáže nastartovat místní ekonomiku.

Loni se ukrajinská ekonomika propadla v meziročním srovnání o 15 procent. Masopust vysvětluje, že ani s novou vládou se letos nedají čekat dobré výsledky: "Do konce roku nemůžeme očekávat nějaký nárůst. Doufejme, že do konce roku bude docházet ke stabilizaci jednotlivých odvětvích."

Spolupráce s EU by mohla Ukrajině pomoci

Podle Masopusta by ale dříve nebo později měli zahraniční investoři zjistit, že se dá s Ukrajinou znovu spolupracovat, a to by znamenalo příliv prostředků, technologií a perspektivní nárůst.

"Každá pomoc je pro ukrajinskou ekonomiku neskutečně potřebná a důležitá. Částka, kterou vydělil mezinárodní fond a pak ji zase zastavil ale Ukrajinu nezachrání. Ukrajinu musí zachránit systematická práce a společný podíl všech partnerů počínaje Ruskem a konče EU," vysvětlil ředitel komory.

Podle něj se dá navíc očekávat, že Ukrajina bude nyní s EU více spolupracovat: "Nové ukrajinské vedení si musí uvědomit, že se nemůže opírat jen o jednu stranu. Ukrajinu je silně ekonomicky propojena s Ruskem, o tom není pochyb, ale současně je velice zajímavá pro Evropskou unii a má tendenci se k Unii přiblížit a spolupracovat s ní."

Tahouny ukrajinské ekonomiky by tak podle Masopusta měl být těžký průmysl, strojírenství a stavebnictví.

Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme