Nová vládní koncepce bydlení počítá se vstupem soukromého sektoru

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský dnes představí novou státní koncepci politiky bydlení do roku 2020. Ministerstvo tento dokument připravilo ve spolupráci s odbornou veřejností a v současné době je návrh v meziresortním připomínkovém řízení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

novostavba

novostavba | Foto: Marián Vojtek

Podle náměstka ministra pro místní rozvoj Miroslava Kalouse jde především o to, přejít z dotační politiky na nástroje využívající revolvingového systému.

Přehrát

00:00 / 00:00

Státní koncepce bydlení do roku 2020. Více náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous a analytik poradenské společnosti v oblasti realit King Sturge Ondřej Novotný.

„V praxi jde o formu vratné finanční výpomoci. Ať už jde o obce nebo privátní sektor pro výstavbu nájemních bytů, či bytů pro seniory,“ uvedl Kalous pro Rádio Česko a dodal:

„Zastavení daňových úlev a subvencí je nicméně jinou otázkou. Koncepce ji ale zahrnuje. Míra podpory státu musí nutně vycházet z aktuální ekonomické reality. To je fakt, který je třeba respektovat.“

Vstup soukromého sektoru je určující

Nejzásadnější je ale zřejmě vytvoření podmínek pro vstup privátního sektoru tak, aby stát snížil vázanost veřejných rozpočtů.

„Nedomnívám se, že do budoucna je nezbytně nutné, aby výstavbu pro seniory a mladé rodiny musely financovat obce nebo stát. Může to být zajímavý podnikatelský záměr pro developery. I když návratnost je delší, a to cca 4 roky,“ upřesnil Miroslav Kalous.

Jedním z témat koncepce jsou i sociálně a prostorově vyloučení jedinci. „Řešení je ve dvojí rovině. V investiční pobídce a formě státního příspěvku. Obojí je potřeba vhodně kombinovat tak, abychom motivovali občany k tomu, aby se o své bydlení staraly sami. Jedincům, kteří se o sebe z objektivních důvodů postarat nemohou, musí samozřejmě stát pomoci,“ řekl Kalous.

Podle analytika poradenské společnosti v oblasti realit King Sturge Ondřeje Novotného je nová koncepce ministerstva veskrze v pořádku.

„Zejména pak v oblasti bydlení pro seniory, mladé a studenty. To je samostatný trh, který je například v západní Evropě hodně rozvinutý. I z hlediska potencionálních investorů a developerů se jedná o zajímavé body,“ uvedl Novotný pro Rádio Česko.

Lukáš Vincourek, Karolína Koubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme