Novák: Lašákův plán ČSA k zisku nepřivede

Restrukturalizační plán ČSA nemůže tuto společnost přivést k zisku - ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to řekl odstupující předseda dozorčí rady Českých aerolinií Václav Novák. Ve funkci ho nahradil Miroslav Zámečník. České aerolinie nově povede generální ředitel Letiště Praha Miroslav Dvořák, který vystřídal Radomíra Lašáka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Praha - ČSA. Ilustrační foto

Letiště Praha - ČSA. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Dosavadní představenstvo Českých aerolinií v čele s Radomírem Lašákem až na Petra Juska odstoupilo. Všichni ale zůstávají ve svých výkonných funkcích a dál řídí své úseky, což platí i o prezidentovi Lašákovi.

Dozorčí rada rovněž přijala restrukturalizační plán, který předpokládá propuštění 860 lidí, snížení platů pilotů o 15 procent, palubních průvodčích o 10 a ostatního personálu ČSA o 5 procent. Firma by tím ušetřila na 600 milionů korun. Na snížení platů se původní management dohodl s odbory.

Problém se snížením mezd zůstává nevyřešen

Dozorčí rada ČSA také přijala rezignaci dosavadního předsedy Václava Nováka, kterého ve funkci nahradil ekonom Miroslav Zámečník. Ten ale řekl, že dnešní dohodu považuje za nedostatečnou a trvá na snížení platů pilotů o 30 procent a dalších zaměstnanců o 15 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v ČSA hovořili v Radiofóru Miroslav Zámečník, Filip Gaspar a Petr Kováč ze společnosti Patria Finance

"Dozorčí rada se usnesla na tom, že trvá na modelu 30, 15. A předpokládá, že představenstvo společnosti spolu s managementem a členem dozorčí rady Vladimírem Bailem budou vést jednání tak, aby došlo k nezbytným úpravám kolektivní smlouvy s účinností od 1. 11. tohoto roku," prohlásil Zámečník.

Šéf odborové organizace pilotů ČSA CZALPA Filip Gaspar tento požadavek zatím odmítá komentovat, se změnami v představenstvu společnosti jsou ale podle něho piloti spokojeni. Připomněl také, že má mandát jednat o snížení mezd až o 33 procent. "My máme partnera pro jednání, pana Dvořáka a myslím, že jsme připraveni se v řádu několika dní dohodnout," řekl Gaspar v Radiofóru.

ČSA v pololetí vykázaly ztrátu 1,8 miliardy korun. Koncem roku by se podle některých informací mohla ztráta vyšplhat až ke 3 miliardám.

Přehrát

00:00 / 00:00

V pořadu Stalo se dnes situaci v ČSA rozebral analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský

Úspory jsou podle Nováka nadhodnocené

Odstoupivší předseda dozorčí rady Václav Novák má za to, že restrukturalizační plán ČSA nemůže společnost přivést k zisku. Řekl to ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Plán úspor je podle něj nadhodnocený.

"Já si myslím, že to nepovede k tomu, co se s firmou má udělat, to znamená snížit náklady. Firma bude mít hospodářský výsledek tři miliardy ztráty. Aby se dostala na zisk, tak je to velmi jednoduchá aritmetika: musí někde ušetřit tři miliardy," uvedl Novák.

Premiér: Mezi ČSA a Letištěm Praha nedochází k fúzi

Ministerstvo financí nadále vyhodnocuje nabídku jediného zájemce o koupi ČSA- společnosti UMIMEX Group Travel Service. Po jednání vlády to uvedl ministr Eduard Janota.Vláda by o ní měla jednat 26. října.

"To, co dneska proběhlo v rámci ČSA, v dané chvíli hodnotíme jako jinou variantu řešení. Ta spočívá v tom, že jedna z možných cest k fungování společnosti je v užší spolupráci Letiště Praha a ČSA," reagoval Janota na dnešní změny ve vedení aerolinek

Premiér Jan Fischer zvlášť upozornil, že mezi ČSA a Letištěm Praha půjde jen o spolupráci, nikoliv o fúzi.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický, Marika Táborská, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme