Novartis koupí firmu AveXis, která vyvíjí lék proti svalové atrofii. Za akcie dá téměř dvojnásobek

Švýcarská farmaceutická společnost Novartis koupí za 8,7 miliardy dolarů (179,8 miliardy Kč) americkou firmu AveXis. Ta vyvíjí lék proti vzácné smrtelné nemoci spinální svalová atrofie. Akvizici jednomyslně schválila vedení obou podniků, oznámil v pondělí AveXis. Švýcarský podnik za něj zaplatí výraznou prémii.

Tento článek je více než rok starý.

Curych/Chicago Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novartis nabídl vlastníkům AveXis za každou akcii 218 USD, což je o 88 procent více, než kolik činila páteční závěrečná cena na burze.

Novartis nabídl vlastníkům AveXis za každou akcii 218 USD, což je o 88 procent více, než kolik činila páteční závěrečná cena na burze. | Zdroj: CC BY 2.0/Wikipedia

Novartis nabídl vlastníkům AveXis za každou akcii 218 USD, což je o 88 procent více, než kolik činila páteční závěrečná cena na burze.

Novartis byl na konci loňského roku největším světovým výrobcem léků na předpis. AveXis je první akvizicí firmy od února, kdy do jejího čela nastoupil Vas Narasimhan.

Česko zavádí kódové značení léků proti možným padělkům. Lékárníci to považují za zbytečné

Číst článek

AveXis vyvíjí lék AVXS-101, který by měl být v druhé polovině letošního roku předložen ke schválení americkým regulátorům. S marketingem produktu se podle vyjádření Novartisu počítá v příštím roce.

Studie v listopadu ukázala, že AVXS-101 pomohl malé skupině postižených dětí. Novorozenci s nejtěžší formou nemoci se většinou nedožijí více než dvou let.

Spinální svalová atrofie je vrozené onemocnění, při kterém postupně ubývá svalstvo, a tím se zhoršuje schopnost pohybu. Postiženy bývají hlavně nohy, nemocní ale také hůře polykají a později mají potíže i s dýcháním. Postup nemoci je individuální, pacienti se ale většinou nedožívají vysokého věku. Dosud bylo onemocnění neléčitelné.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme