Nové sankce EU by mohly zasáhnout citlivé místo ruské ekonomiky, energetiku

Přísnější sankce, které chystá Evropská unie, míří přímo na nejcitlivější oblast ruské ekonomiky - na energetiku. Ta je pro Rusko hlavním příjmem peněz ze zahraničí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Provozní zásobníky

Provozní zásobníky | Foto: Daniel Mrázek

Evropská unie přidala na seznam firem, kterým by zakázala jakékoli financování, také takzvanou velkou ruskou trojku. Jde o energetické společnosti Rosněft, provozovatele ropovodů Transněfť nebo Gazpromněfť, dceřinou společnost plynárenského gigantu Gazprom.

Sankce se ale netýkají samotného Gazpromu ani jiných odvětví plynárenského průmyslu, na jehož dodávkách je Evropa závislá. Tyto firmy už ale mají problémy s přístupem k penězům poté, co se dostaly na podobný seznam Spojených států.

Sankce EU mají podle dostupných informací omezit přístup velkých ruských ropných a jiných firem s většinovou státní účastí na finanční trhy. Měly by také ještě více omezit vývoz některých technologií a zboží z unie do Ruska. Opět by měl být rozšířen seznam osob, kterým EU zmrazí majetek a zakáže cesty.
Pramen: ČTK

Už před pár dny oznámil jeden z podniků, že začne přijímat platby za dodávky ropy v rublech a v čínských juanech. To je obrovský posun, protože za ropu se zásadně platí v dolarech. A je i z toho jasné, že firma má problémy s hotovostí.

Problémy s likviditou

Není to tak dlouho, co se mluvilo o potížích ruského ropného gigantu Rosněfť. V polovině srpna požádal o pomoc ruskou vládu. Už tehdy neměl dost peněz, má pořádné dluhy - v přepočtu více než 900 miliard korun.

Dříve se financoval ze zdrojů západních bank, k těm ale teď při sankcích nemá přístup. Proto požádal o vládní pomoc. Rád by získal 1,5 bilionu rublů, což je v přepočtu přibližně 867 miliard korun. Podle agentury Reuters si to představuje tak, že ruská vláda z rezervního fondu nakoupí dluhopisy firmy.

I přesto, že EU pozastavila platnost sankcí vůči Rusku, hledají Češi nové možnosti vývozu

Číst článek

Dá se předpokládat, že podobnou pomoc by mohly v budoucnu žádat i další energetické firmy. Otázkou je, zda na to bude mít ruská vláda dost peněz.

V nedávné minulosti zasáhly už předcházející sankce kromě Rosněfťu také další ruské podniky, jako například Gazprombank nebo ruskou Zemědělskou banku.
Také žádají Kreml o pomoc z vládního fondu. V tom ale podle listu Vedomosti není pro Rosněfť dostatek peněz. Na účtu jsou sice v přepočtu necelé 2 biliony korun, ty ale byly vyčleněny na jiné projekty.

Očekávání moskevské odvety

Ze strany Moskvy se očekávají odvetné hospodářské sankce, o kterých mluví. Například uzavření vzdušného prostoru pro přelety letadel na linkách, vedoucích přes Rusko. Dá se také předpokládat zvýšená snaha o nalezení nových odbytišť pro ropu.

Moskva se určitě bude snažit dodávat co nejvíce ropy do Číny. Nový plynovod ze Sibiře do Číny začalo Rusko stavět minulý týden.

Jitka Hanžlová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme