Nové trendy v četbě knih zavírají první malá kamenná knihkupectví

Knihkupci z kamenných obchodů vydělávají stále méně už několik let a zvýšení DPH z deseti na 14 procent jejich konec jen urychlilo. Nepomohla určitě ani inflace, která je vyšší než ekonomové čekali. Mnohem více se na konci malých kamenných knihkupectví projevuje vliv elektronických knih.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čtečka elektronických knížek Kindle

Čtečka elektronických knížek Kindle | Foto: Tiskový servis výrobce

Čtečky se v Česku zatím neprodávají víc než klasické knihy, i když jejich prodej stoupá. Řada lidí si na Vánoce koupila čtečku a knihy nakupuje v elektronických obchodech. Přitom tištěné knihy nijak plošně po novém roce kvůli vyšší DPH nezdražily.

Velká nakladatelství nezvyšovala ceny vůbec a ta menší zdražovala jen knihy, u kterých předpokládala, že o ně bude zájem. Stejně tak se ale chystají knihy také zlevňovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

knihy a čtečky.mp3

Některé kamenné obchody i nakladatelství mají vlastní e-shop. Vytvořit takový obchod na klíč stojí ale statisíce a mnozí majitelé kamenných obchodů na to nemají.

Tyto obchody sice "fungují", ale příliš neprosperují. Více se prodává tištěných knih v kamenných obchodech než v e-shopech.

Češi nepřestávají číst a nehloupnou

Lidé kupují kromě tištěných knih - i když stále méně - také audioknihy, jejichž prodej rapidně stoupá už několik let.

Lidé mají velký zájem o mluvené slovo Jana Wericha nebo Miroslava Horníčka, rodiče kupují kvalitní dětské knížky české produkce - jejich prodej také už několik let stoupá.

Nezdá, že by český národ přestal číst a začal hloupnout. Spíše se mění způsob, jakým si lidé knihy opatřují.

Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme