Nové údaje potvrzují hospodářský růst České republiky

Hospodářský růst české ekonomiky opět potvrdila vybraná souhrnná data, která dnes zveřejnil Český statistický úřad. Vzrostla průmyslová produkce, zvýšila se produktivita práce a rostla také stavební výroba. Příznivě se vyvíjely i míra inflace a míra nezaměstnanosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaké jsou přesné údaje? Průmyslová produkce vzrostla za 11 měsíců loňského roku vzrostla průmyslová produkce meziročně o 5,8 procenta. Předstih produktivity práce před růstem mzdy vedl k poklesu jednotkových mzdových nákladů. Stavební výroba vzrostla za stejné období o 5,6 desetin procenta. Míra nezaměstnanosti poklesla o šest desetin procenta. Příznivě se vyvíjela i míra inflace, která v průměru nepřesáhla 4 procenta.

Analytik Konseq finance Petr Zahradník předpokládá, že díky oživení domácí poptávky bude česká ekonomika významně růst. Česká ekonomika by si podle něj měla také udržet nejlepší inflační vývoj mezi zeměmi střední a východní Evropy.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme