Nově vyměřované důchody nebudou nižší než dosud. Díky valorizaci

Vyplácené důchody vyměřované od října novým způsobem se díky valorizaci nesníží. Potvrdil to ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Úpravu si vyžádal Ústavní soud, který zrušil současný výpočet důchodů, nevýhodný pro lidi s vyššími příjmy. Takzvanou malou důchodovou reformu dnes projedná vláda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důchodci

Důchodci | Foto: stock exchange

„Každoroční valorizace bude řádově pětkrát vyšší něž úprava vzorce, která, ano, v některých příjmových kategoriích bude směrem dolů. Ale úprava bude naprosto minimální, troufám si říct zanedbatelná proti navýšení jak stávajících důchodů, tak nově přiznávaných důchodů z důvodu valorizace,“ řekl Drábek.

Průměrný důchod se například sníží o 60 korun ročně, oproti tomu valorizace pro letošní rok je 360 korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O malé i velké důchodové reformě jsme na Rádiu Česko hovořili s poslancem a člen rozpočtového výboru za VV Michalem Babákem.

Analytik společnosti Deloitte, bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayerv v této souvislosti v Ozvěnách dne uvedl, že valorizace musí vycházet z možností penzijního systému.

„Krátkodobě, například když se zlepší ekonomická aktivita, více lidí bude mít vyšší mzdy, tak se situace zlepší. Nicméně proto, že průběžný systém je v problémech souvisejících s demografickým vývojem, je na stole zároveň velká penzijní reforma,“ uvedl.

Snížení stropů pro odvody

Jednou z variant zajištění vyšších penzí pro lidi s vyššími příjmy, kterou prosazují odbory a zaměstnavatelé, je snížení stropů pro odvody na sociální pojištění ze šestinásobku na čtyřnásobek, ne třínásobek. Opoziční ČSSD by ale podle svého úřadujícího lídra Bohuslava Sobotky se stropy pojistného nehýbala.

„Není možné, aby se osmdesát procent důchodců, kteří mají příjmy mezi 12 a 36 tisíci korun, skládali na důchody pro kategorii těch, kdo vydělávají více než 36 tisíc měsíčně. Naše představa je taková, že by se neměl snižovat strop pro odvody na sociální pojištění že šestinásobku na trojnásobek. Tím by se ušetřilo zhruba deset miliard korun. Z těchto prostředků by mělo dojít k navýšení důchodů pro vyšší příjmové kategorie,“ řekl Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Důchodovou reformu jsme v Ozvěnách dne rozebrali s analytikem společnosti Deloitte Luďkem Niedermayerem a komentátorem ČRo Petrem Nováčkem.

Jak ale na Rádiu Česko uvedl poslanec a člen rozpočtového výboru za VV a také jeden z tvůrců jejího ekonomického programu Michal Babák, jinak než snížením stropů v tuto chvíli malou důchodovou reformu řešit nešlo. „Protože my jsme potřebovali, aby to bylo fiskálně neutrální, tedy aby se na to nemusely brát peníze z jiných resortů,“ řekl.

Velká reforma penzí

Debaty se vedou i nad takzvanou velkou reformou penzí. Ani v samotné koalici nepanuje v této souvislosti jednota, i když podle premiéra Petra Nečase zbývá dotáhnout do konce asi jen 5 - 10 procent záležitostí. Nejvíc výhrad mají právě Věci veřejné. Ty se vyslovily například pro větší posílení mezigenerační solidarity.

„Možností, jakým způsobem by se mezigenerační solidarita měla v velké důchodové reformě odrazit je několik. Například se sníží pojistné podle počtu dětí. Nebo naopak se mezigenerační solidarita projeví až na důchodech. Například při dvou dětech budu pobírat 100procentní nominál důchodu, při jednom dítěti o 10 procent méně, při žádném dítěti o 20 procent míň,“ vysvětlil.

Jaroslav Skalický, Tomáš Pavlíček, ak, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme