Novela zákona o civilním letectví se ruzyňského letiště nedotkne

Dnes nabývá účinnosti novela zákona o civilním letectví, která zavádí nová pravidla určování poplatků pro letecké společnosti na velkých letištích. Provozovatelé letišť také podle novely musí s leteckými firmami, které u nich létají, projednávat plány velkých investic, jejichž náklady přesáhnou 15 % obratu letiště za předchozí rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odlety

Odlety | Foto: Tomáš Adamec

Nastavení cen pro letecké společnosti by mělo být průhledné a letiště by o něm mělo s aeroliniemi jednat. Letecké společnosti, které se budou cítit diskriminovány, se mohou obrátit se stížností na ministerstvo dopravy.

Podle mluvčí Letiště Praha Michaely Lagronové se ale tato změna cestujících nedotkne. Ruzyňské letiště se tímto systémem totiž řídí již od roku 2008:

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí Letiště Praha Michaela Lagronová přibližuje dopady novely zákona

„V roce 2011, v době doznívající krize a v letech před tím, letiště zdražovala letištní poplatky, ale Letiště Praha bylo jedním z 25 % letišť, která v roce 2011 nechala poplatky na stejné úrovni jako v předešlém období. To znamená, že od roku 2008 v podstatě nedošlo k žádné změně a naše letecké poplatky jsou stejné a budou stejné i pro nadcházející období, o kterém se bavíme v tuto chvíli.“

Jedinou novinkou tak podle Lagronové bude pozměněná struktura dokumentu, který letiště zasílá leteckým společnostem.

Pokud by letiště zvedlo poplatky pro leteckou společnost, odrazilo by se to v navýšení odletové taxy za cestujícího.

Letiště Praha nemá problém ani s druhou částí novely. „V našem případě je to necelá miliarda korun, které se to týká. V následujícím období nechystáme žádné velké investice tohoto druhu. Možná se tak stane až v následujících obdobích,“ vysvětlila mluvčí s tím, že výstavbu nové ranveje plánuje letiště až na rok 2014.

Ondřej Černý, Helena Berková, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme