Novela zákona prošla vládou, stavební spoření míří do bank

Vláda schválila novelu zákona o stavebním spoření, která přináší podstatné změny pro klienty i samotné stavební spořitelny. Výrazně omezila použití stavebního spoření od 1. ledna 2014 na pořízení či úpravu bydlení a také nově na spoření na stáří či studium. Dále se rozšířila možnost poskytování stavebního spoření i na banky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavební práce

Stavební práce | Foto: Vědunka Lunardi

Stavební spoření už nebude doménou stavebních spořitelen. Nově ho budou moci nabízet i univerzální banky, a to za odlišných podmínek, než platí nyní pro stavební spořitelny. Těm nastavení odlišných podmínek vadí.

Podle spořitelen bude zrušení specializace znamenat zánik tohoto typu spoření. S tím nesouhlasí ministr financí Miroslav Kalousek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vládou schválenou novelu zákona o stavebním spoření jsme na Rádiu Česko rozebrali s šéfredaktorem serveru Investujeme.cz a Hypoindex Petrem Zámečníkem.

„V žádném případě to nebude znamenat konec systému. Může to znamenat konec některých institucí, protože jejich mateřské společnosti raději budou nabízet stavební spoření samy, než aby to za větších nákladů dělaly jejich stavební spořitelny. Ale to je věcí těch finančních skupin,“ uvedl Kalousek.

Ministerstvo financí návrh odůvodňovalo tím, že se tak posílí konkurenční prostředí. Počítá také se zavedením účelového využití státního příspěvku - a to nejen na bytové účely, ale i na úhradu školného nebo na důchod.

Šéfredaktor serveru Investujeme.cz a Hypoindex Petr Zámečník upozornil, že jasné vymezení okruhů použití stavebního spoření se může zdát užitečné, ale je to i nebezpečné.

„Je to velmi riskantní pro samotný produkt stavebního spoření. Protože právě klienti, kteří spoří a nakonec peníze využijí jinak, než že si půjči a investují je do bydlení, jsou zdrojem peněz, které stavební spořitelny mohou následně půjčovat,“ vysvětlil na Rádiu Česko.

To by pak podle něj mohlo nějakým způsobem znevýhodnit dostupnost případných půjček.

„Pokud by klienti stavebních spořitelen museli vždycky použít prostředky pouze na některé vymezené účely, ztratilo by to atraktivitu pro lidi, kteří chtějí pouze výhodně spořit. Tím pádem by stavební spořitelny měly mnohem méně zdrojů, které mohou půjčovat,“ doplnil.

Václava Marešová, Tomáš Medek, Karolína Koubová, bre, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme