Novela zákona vyjde vstříc klientům stavebních spořitelen

Stavební spořitelny budou mít už brzy výrazně omezenu možnost měnit poplatky za vedení účtů stavebního spoření. Počítá s tím novela, kterou schválili senátoři. Zbývá už jen podpis prezidenta. Zpřísnění je reakcí na kritiku hlavně ze strany klientů spořitelen.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senát ČR

Senát ČR | Foto: Česká televize

Těm se časté změny poplatků v průběhu stavebního spoření nelíbí, protože se proti tomu nemají možnost bránit. Novela se bude týkat pouze nově uzavíraných smluv. Jak dodal jeden z autorů předlohy - Vlastimil Tlustý z ODS, dosavadní neustálé zvyšování poplatků za stavební spoření čím dál víc odčerpává příspěvek státní podpory do kas spořitelen. Příspěvek by přitom měl být stimulací pro spořící klienty.

Právě to by se podle Tlustého mělo ještě do konce letošního roku změnit. "Novela má na jedné straně zabránit jednostranným krokům v neprospěch klienta, na straně druhé urychlit přepis státní podpory, kterou obdrží stavební spořitelna na účet klienta. To znamená, že výhoda, kterou poskytuje stát, se přenese v co nejrychlejším termínu na klienta. To jsou dvě hlavní věci, které tato novela nabízí," dodal poslanec.

Vít Dvořák, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme