Novela zákoníku omezuje termínovanou práci

Ode dneška platí novela zákoníku práce, která přináší do pracovně-právních vztahů podstatné změny. Jednou z nich je zákaz zaměstnávat pracovníky na dobu určitou déle než dva roky. To by mělo přinést zaměstnancům větší sociální jistotu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zedník

zedník | Foto: Oberlin College

Zaměstnavatel už nebude moci donekonečna prodlužovat časově omezené smlouvy a po dvou letech musí dotyčného buď propustit nebo zaměstnat na dobu neurčitou. Novela se týká především pracovníků ve stavebnictví a těch, kteří jsou najímání na sezónní práce. Malé firmy se tímto způsobem jistily pro případ, že by se dostaly do problémů s vyplácením mezd.

Termínované smlouvy často měli také učitelé. Aby je zaměstnavatel nemusel platit přes prázdniny, smlouvy jim končily v červnu a od září podepsaly novou. "Řetězení smluv na dobu určitou není dobrá věc, je to přímo podpásovka," říká kantor Aleš Tlačbaba.

Jiná situace je ale například u uměleckých profesí, tvrdí ředitel liberecké Vědecké knihovny Pavel Havránek, který dříve pracoval v divadle. "U takových profesí jako je operní pěvec nebo balet, kde se v čase proměňuje výkonnost jednotlivých interpretů a kdy divadlo nemusí být schopno interpreta využívat a nebude se ho moci zbavit, je to krok zpátky," kritizuje novelu Havránek.

Zákon umožňuje i výjimky, třeba pro firmy najímající pracovníky jen na sezónu nebo v případě mimořádných zakázek. Tito zaměstnavatelé budou moci uzavřít se zaměstnanci smlouvy na dobu určitou i po dvou letech, ale musí tak učinit s šestiměsíční přestávkou.

Předseda Svazu podnikatelů Bedřich Danda se domnívá, že podnikatelé budou nové ustanovení zákoníku práce obcházet. "Žijeme v české kotlině a jsme všichni Švejci, i když to někdo nerad slyší, tak mám obavy, že se to bude obcházet, a to není dobrá vizitka do Evropské unie," uvažuje Danda.

Lucie Weissová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme