Novinky v roce 2012: Vyšší DPH nebo dražší dálniční známky

Od nového roku nás čeká řada změn, které se dotknou našich peněženek. Například se zvýší DPH, podraží dálniční známky nebo se zpřísní podmínky pro nezaměstnané.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dálniční známka na rok 2012

Dálniční známka na rok 2012 | Zdroj: ČTK

Stát se lidem snaží kompenzovat růst nižší sazby daně z přidané hodnoty několika opatřeními. Rodinám vzroste daňová sleva na dítě a to o 1.800 korun za rok. Rodiče si tedy budou moci ročně odečíst za jednoho potomka 13 400 korun. Končí také povodňová stokoruna. Sleva na dani za poplatníka se tak vrátí na 24.840 korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Změny, které nás čekají v novém roce, shrnul v Odpoledním Radiožurnálu Tomáš Medek

Penze se zvýší v průměru o 174 korun. Právě na skupinu seniorů nejvíc dopadne zvýšení DPH. Podle výpočtů ministerstva financí by se životní náklady důchodců měly příští rok zvýšit měsíčně přibližně o 300 korun.

Zpřísní se rovněž sankce za předčasný odchod do penze. Ta nejméně výhodná varianta počítá s tím, že pokud člověk odejde do penze o 1081 až 1170 dní dřív než má, pak přijde o 15,9 % svého důchodu.

Vláda také schválila navýšení životního a existenčního minima o 9 %. To znamená, že na některé sociální dávky, jako jsou přídavky na děti nebo porodné, bude mít příští rok nárok víc lidí.

Dávky pomoci v hmotné nouzi se budou nově vyplácet na úřadu práce a nikoli na obecním úřadu.

Pružnější rodičovský příspěvek

Od nového roku se mění rovněž podmínky pro pobírání rodičovského příspěvku. Systém bude pružnější - rodiče si nově budou moci volit výši dávky, a tím i délku pobírání a to až do vyčerpání celkové výše dávky 220 tisíc korun. Podle situace v rodině navíc budou moci podmínky každé tři měsíce měnit. Maximální rodičovská bude 11 500 Kč měsíčně. Dávku lze pobírat do 4 let věku dítěte.

Zpřísní se podmínky pro nezaměstnané

Nezaměstnaní budou muset po dvou měsících registrace na úřadu práce, pokud je o to úřad požádá, nastoupit na veřejně prospěšné práce. V opačném případě nezaměstnaný může o podporu přijít. Úřady se ale prý zaměří nejdříve na lidi, kteří jsou bez práce víc než rok nebo u kterých existuje podezření, že pracují načerno.

Stavební spoření bude méně výhodné. Klesne u něj státní podpora na 10 procent ze spořené částky, maximálně ale na 2.000 korun. 15% sazbou se budou danit úroky z vkladů.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme