Novoborská sklárna Egermann obnovila po čtyřech měsících výrobu

Novoborská sklárna Egermann po čtyřech měsících opět ožila. Po odstávce se tam začalo vyrábět světoznámé dekorované rubínové sklo. Většina z 300 zaměstnanců firmy Egermann se dnes po čtyřměsíční odstávce výroby vrátila zpět do práce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklo obarvené kobaltovou modří

Sklo obarvené kobaltovou modří | Foto: Arpingstone.

Majitel sklárny Robert Uksa nabídl práci všem původním 300 zaměstnancům. Před čtyřmi měsíci, kdy sklárna odstavila výrobu, mimo jiné kvůli vysokým cenám energie i zlata, jímž se sklo zdobí, zaměstnanci podepsali dobrovolně dohodu o ukončení pracovního poměru, čímž se zřekli odstupného. Dostali ale příslib, že se po odstávce mohou do práce vrátit, a čekání se jim vyplatilo. Většina z nich už nastoupila do práce, část lidé si ještě vyřizuje formality na úřadu práce, jiní se vrátí do sklárny na vlastní žádost až po prázdninách.

Sklárna Egermann vyrábí luxusní sklo, dekorované různými barvami lazury. Nejznámější je tzv. rubínové sklo, ale používají se i jiné barvy - žlutá, zelená nebo medově hnědá. Jedná se o český vynález Fridricha Egermanna ze začátku 19. století. Je to zvláštní zušlechťovací technika.

Největší zájem o toto sklo mají hlavně arabské země, kde si na zdobnost a na luxusní sklo či na historické repliky potrpí. Sklárna Egermann vyváží ale své výrobky také do Ruska, Japonska či Íránu.

V době odstávky firma prodávala sklo ze skladu. Odstávky ale využila k výstavbě nové dvanáctipánvové pece, která má nižší spotřebu energie. Pec navíc umožňuje vyrábět hned několik barevných odstínů skla najednou.

Podle Uksy má firma zakázky na příští měsíce zajištěné. Roční tržby firmy se pohybují kolem 130 milionů korun.

Na Českolipsku přišlo od začátku roku o práci 1300 sklářů z Crystalexu Nový Bor, desítky lidí propustil také výrobce optických čoček pro automobily Docter Optics ve Skalici, výpovědi rozdávala také Preciosa - Lustry v Kamenickém Šenově, další sklárny i dodavatelé součástí pro automobilový průmysl. V konci června byla na Českolipsku pátá nejvyšší nezaměstnanost v zemi, 13,2 procenta.

Přečtěte si také:

Novoborská sklárna Egermann výrobu zatím neobnovila
Výroba v Crystalexu Nový Bor končí

Ivana Bernáthová, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme