Novoborský Crystalex chytá druhý dech. Rozšíří výrobu a přijme nové zaměstnance

Šanci sehnat práci budou mít lidé na Českolipsku. Region má dlouhodobě nejvyšší nezaměstnanost v Libereckém kraji. Teď by se to mohlo o něco zlepšit. Další zaměstnance budou nabírat novoborské sklárny Crystalex.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Crystalex

Crystalex | Foto: Ivana Schöffelová

V Novém Boru se blýská na lepší časy. Město známé sklářskou výrobou, které zažilo její pád, teď chytá druhý dech. Crystalex, kdysi největší producent skla v regionu, bude rozšiřovat výrobu a přijímat nové zaměstnance.

Crystalex, kdysi známý sklářský gigant, po několika pádech nastartoval před čtyřmi lety opět výrobu. Dnes staví na tradici, přesto podle generálního ředitele Martina Kubáta cesta zpět nebyla jednoduchá:

„Crystalex musel zabojovat o místo na slunci, protože vrátit se zpět na trh, kde byla roční pauza, je složité. Nejenom z důvodu toho, že konkurence trh zabere, ale i proto, že firma musí získat zpět důvěru zákazníků. Za poslední tři roky firma rostla. Za loňský rok se vyrobilo přes 36 milionů kusů a tržby dosáhly těsně pod 800 miliónů.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánech novoborského Crystalexu informoval redaktor Tomáš Mařas

Firma sází na jistotu. Podle Kubáta budou i v příštích měsících vyrábět zboží, které je pro Crystalex typické a je o něj zájem. V polovině roku mají otevřít novou linku, která má pokrýt zájem jak v Čechách, tak v zahraničí.

„Z důvodu zvýšené poptávky a plánované další expanze se firma rozhodla udělat další strategickou investici a navýšit výrobní kapacitu o další vanu, která by měla být nastartována v polovině roku. Nám nesmírně pomáhá značka a jméno, které je opravdu známé,“ říká Kubát.

Díky poptávce a nové technologii může Crystalex nabídnout zhruba 150 nových pracovních míst. Podle starosty Nového Boru Jaromíra Dvořáka ze Starostů pro Liberecký kraj to není jen o nových místech v Crystalexu. Díky nové výrobě získají práci i lidé z ostatních, třeba dodavatelských firem:

„My jsme zprávu o tom, že má být navýšen počet pracovníků o 150 lidí, přivítali s nadšením. Novoborsko se potýká s poměrně vysokou nezaměstnaností. Je to důležité jednak z pohledu, že zaměstnají nové lidi, ale také z pohledu, že se zvýší produkce. Dodávají suroviny dalším soukromým firmám, které je upravují a i ty budou mít další práci.“

Crystalex dnes v Novém Boru a Karolince na Vsetínsku zaměstnává 540 lidí. Než se původní firma v roce 2008 dostala do problémů, byl počet zaměstnanců víc než trojnásobný.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme