Novoborský Crystalex možná konečně získá nového majitele

Možná už ve středu se konečně rozhodne o tom, kdo získá zkrachovalé novoborské sklárny Crystalex. Věřitelský výbor spolu s insolvenčním správcem budou znovu vybírat nového majitele jednotlivých částí firmy, která ještě vloni patřila k největším českým výrobcům užitkového skla.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Návštěva ve sklárnách

Návštěva ve sklárnách | Foto: Lucie Zemanová

Šest zájemců chce koupit provozy s automatickou výrobou, mezi něž patří hlavní závod v Novém Boru, sklárna Karolinka na Vsetínsku a provoz v Hostomicích na Teplicku. Na dnešním jednání mohou zájemci předložit ještě vylepšené cenové nabídky.

Klíčové při rozhodování věřitelského výboru bude prokázání schopnosti nabídnutou cenu skutečně splatit. Všichni zájemci o koupi museli složit jistinu ve výši 30 milionů korun.

Výběrové řízení na prodej Crystalexu vyhlásila insolvenční správkyně ve spolupráci s firmou Deloitte Advisory v červnu. V jednom balíku nabízejí hlavní závod v Novém Boru spolu s provozy v Hostomicích na Teplicku a sklárnou v Karolince na Vsetínsku. Samostatně je na prodej například ruční výroba ve Vrbně pod Pradědem nebo stoprocentní podíl v dceřiné firmě Bohemia Cristal Handelschaft.

O hlavní balík se nejprve zajímalo šestnáct investorů z tuzemska i zahraničí. Do dalšího kola nakonec postoupilo sedm zájemců, kteří složili třicetimilionovou jistinu a podali konkrétní nabídku. Podle dobře informovaných zdrojů je mezi nimi také společnost zemědělsko-potravinářského podnikatele Otakara Moťky, mimo jiné majitele lihovaru. Jeho firma Ojgar získala za necelých 400 milionů korun jinou sklárnu ze skupiny BCT - Sklárny Kavalier v Sázavě.

Mezi zájemci o zkrachovalý Crystalex Nový Bor je také firma Crystal Bohemian Company Jiřího Hudery, která neuspěla při prodeji sesterské společnosti Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou.

Novoborský Crystalex byl součástí skupiny Bohemia Crystalex Trading, která skončila na konci minulého roku v konkurzu. Výrobky Crystalexu se dřív vyvážely do 65 zemí světa a zaměstnávaly víc než 1600 osob.

Přečtěte si také:
Věřitelé chtějí od zájemců o Crystalex vyšší cenové nabídky
Novoborský Crystalex chtějí věřitelé prodat do konce týdne
Věřitelé v Praze jednají o prodeji jednotlivých závodů Crystalexu
Sklárny v Karolince opět spouští provoz
Sklárny ve Světlé budou na prodej
Pece ve sklárnách v Rapotíně definitivně vyhasly
Špidla: Peníze na pomoc sklářům by mohly přijít i z Evropské unie

Alena Adámková, Ivana Schoffelová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme