Novomanželské půjčky zřejmě bude možné získat od ledna

Mladým lidem do 35 let se zřejmě otevře další možnost, jak se lépe dostat k vlastnímu bydlení. Ministerstvo pro místní rozvoj chce od 1. ledna spustit projekt novomanželských půjček. Výhodné úvěry až do 300 tisíc korun nebudou určeny jen novomanželům, ale i nesezdaným párům nebo matkám samoživitelkám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

byt

byt | Foto: Jan Rosenauer

Půjčky mají být velmi levné. Splácet by se měly až 20 let, a to jen s dvouprocentním úrokem. Měsíční splátka by v takovém případě vyšla zhruba na 1500 až 2000 korun. Lidé by mohli úvěry využít na pořízení jak nového, tak i staršího bydlení do pěti let od kolaudace, ale i na koupi družstevního bytu.

Jak Radiožurnálu řekl ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek, ve Fondu rozvoje bydlení bude na tyto půjčky v příštím roce vyčleněno půl druhé miliardy korun. To by mělo uspokojit zhruba 5 tisíc žadatelů.

"Pokud nebude tato částka stačit, tak bychom šli cestou výběru některého bankovního domu tak, aby financoval celou věc s tím, že bychom pak poskytovali příspěvky na úroky z úvěru".

Půjčka podle ministra Paroubka pomůže i lidem ve větších městech, kde je bydlení dražší, když ji zkombinují například se stavebním spořením.

Naděžda Hávová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme