Novoměstskou Textilanu získal pražský Prolift

Velkým překvapením skončila dnešní dražba jediného fungujícího závodu liberecké Textilany v Novém Městě pod Smrkem. Sedmihektarový areál včetně stovky zaměstnanců a ochranných známek Textilana a Tesilan vydražila za 45 milionů korun pražská firma Prolift. Vyvolávací cena byla o deset milionů nižší. Prolift přitom chtěl závod koupit už před rokem, cena kolem 40 milionů se mu ale zdála vysoká.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

průmyslová zóna

průmyslová zóna

Nejdříve chtěl správce konkurzní podstaty za novoměstskou Textilanu s 80 zaměstnanci minimálně 42 miliónů korun. Na dnes vyvolávací cenu snížili na 35 miliónů korun. O koupi se zajímaly tři firmy. Pražská firma Prolift se o textilku zajímala spolu s odboráři ve výběrovém řízení už na podzim. Nakonec ale podnik nezaplatila. Podle správce Vlastislava Vlčka kupec získal výrobní areál s budovami, strojní zařízení a ochranné známky.

Podle hlavního akcionáře společnosti Prolift Vladimíra Tichého chce firma rozšířit výrobu a přijmout kolem 320 pracovníků. "My počítáme s tím, že převážnou většinu zaměstnanců kdysi pracujících v Novém městě pod Smrkem přijmeme v nějakém časovém horizontu dvou měsíců zase nazpět do plného pracovního poměru. Máme představu, že budeme vyrábět to, co se vyrábělo v Novém městě, to znamený celý vlněný sortiment plus některý nový sortiment v té kusové výrobě."

Správce konkurzní podstaty Vlastislav Vlček je spokojen, protože jeho cílem bylo udržení zaměstnanosti na Frýdlantsku. "Výsledek dražby nás příjemně překvapil, protože jsme očekávali cenu řádově kolem 35 miliónů. V tuto chvíli budeme čekat na úhradu kupní ceny, tu bychom měli dostat do těch 90 dnů. Po úhradě nabývá vlastnické právo k celému závodu v Novém městě pod Smrkem. My doufáme, že k uhrazení kupní ceny dojde, nicméně při alternativě neuhrazení kupní ceny dojde k uzavření závodu."

Markéta Kaclová, Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme