Novou vládu čekají nesnadné úkoly. Prioritou je příprava státního rozpočtu

Dnes dopoledne jmenuje prezident republiky Miloš Zeman vládu Jiřího Rusnoka. Kabinet ale bude mít složitou pozici. Není totiž vůbec jisté, jestli ve sněmovně získá důvěru. Už v září by přitom měla vláda dolní komoře Parlamentu České republiky předložit návrh státního rozpočtu na rok 2014.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Klíčovým úkolem bude příprava státního rozpočtu. Nečasova vláda ještě stačila schválit materiály pro jeho sestavování na příští rok, který počítal se schodkem 105 miliard korun. Ministerstvo financí pod vedením Jana Fischera rozpracuje jednotlivé kapitoly. V září pak půjde návrh rozpočtu před poslance.

Konkrétní Fischerovy postupy nebo cíle zatím nejsou známy. Během sestavování rozpočtu chce ale nový šéf státní kasy vést dialog s nejrůznějšími skupinami, jako jsou zástupci krajů nebo vědci. Fischer také řekl, že chce pokračovat v odstraňování škod po povodních. S rozpočtem to ale nebude mít vůbec jednoduché. Nemá jistotu, že návrh poslanci schválí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O hlavní úkoly nové vlády se zajímal redaktor Jan Beneš

Odstupující ministr financí Miroslav Kalousek už dříve naznačil, že práce na přípravě rozpočtu je zcela zbytečná, protože není šance jej ve vládě prosadit.

Při opouštění úřadu Kalousek také nezapomněl připomenout, že i přes nepříznivou ekonomickou situaci se vládě Petra Nečase podařilo snížit deficit veřejných rozpočtů pod tři procenta HDP. Pochlubil se, že odevzdává veřejné rozpočty v neskonale lepším stavu, než jak je přebral právě po Fischerově vládě.

Navíc státní dluh by mohl poprvé za 15 let klesnout. Stát si podle Kalouska letos půjčí o 110 až 140 miliard korun méně:

„Rok od roku jsme pochopitelně výrazně spořili na státních dluhopisech. Čím více nám trhy věřily, tím více výnosy klesaly a tím méně jsme mohli platit na úrocích. Kdybychom nezvyšovali důvěryhodnost a nesnižovali úroky, platili bychom dnes zhruba o 20 miliard korun ročně víc jen na úrocích.“

Prezident Zeman jmenuje nový kabinet Jiřího Rusnoka

Číst článek

Jednou z priorit úřednické vlády Jiřího Rusnoka bude i příprava podmínek pro čerpání peněz z evropských fondů v příštím programovém období 2014 až 2020. Jde o to, aby se z nich vyplatilo co nejvíce peněz, což se v minulosti nestalo.

Kritizuje to například stínový ministr životního prostředí za ČSSD Vladimír Špidla. Podle něj se musí omezit škody, a to třeba přesuny mezi jednotlivými programy.

„Musí se to převést z těch prioritních os, kde se vůbec nečerpá, jako je například ochrana ovzduší, do těch os, kde se trochu čerpá, jako je třeba úspora energie,“ říká Špidla směrem k ministerstvu životního prostředí. Podle něj Česko kvůli špatnému čerpání peněz teď přichází o miliardy korun.

Matěj Skalický, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme