Nový díl počítačové hry Grand Theft Auto za den prodeje vydělal 800 milionů dolarů

Světový herní průmysl má zřejmě trhák, který tu ještě nebyl. Na pultech obchodů se nedávno objevila nová verze počítačová hry Grand Theft Auto. Hned po prvním dni se jí prodalo za více než 800 milionů dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zahájení prodeje hry v USA provázely dlouhé fronty zájemců před obchody

Zahájení prodeje hry v USA provázely dlouhé fronty zájemců před obchody | Zdroj: Reuters

Hra pro herní průmysl znamená obrovské příjmy. Odborníci odhadují, že celkové tržby z prodeje této hry by měly výrazně přesáhnout jednu miliardu dolarů.

To se nakonec zřejmě i stane, protože hned první den se objem prodejů této částce hodně přiblížil, což je absolutním rekordem v prodeji této série.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na trhu se objevila americká počítačová hra, která zřejmě pomůže celému hernímu průmyslu. Podrobnosti zjišťoval Jan Beneš

Trh s počítačovými hrami ve Spojených státech dosud stejně jako další trhy klesal, podle odborníků hlavně kvůli celkově slabé spotřebitelské poptávce. Domácnosti zkrátka méně utrácejí, což se odráží také ve slabých prodejích her.

List Financial Times ale odhaduje, že podzim bude ve znamení růstu. Amerika by měla právě i díky této hře podpořit celosvětový trh. Dokazují to mimo jiné dlouhé fronty lidí, kteří čekají před obchodem na hru Grand Theft Auto 5.

Obrovský zájem je také v Evropě. Například ve Velké Británii se tvořily fronty lidí už několik hodin před spuštěním prodeje.

Podle analytiků zájem o hry ale ještě vzroste. V listopadu se totiž v prodejnách objeví další série akční hry Call of Duty, na kterou už teď roste obrovské množství předobjednávek, a to nejenom v Americe, ale právě také v Evropě.

Náklady na výrobu jsou srovnatelné s velkofilmy

Náklady na výrobu se zmiňované hry Grand Theft Auto 5 vyšplhaly téměř na 260 milionů dolarů. Rozpočet čtvrté série přitom nebyl ani poloviční.

Zhruba na 80 milionů dolarů vyšly celkové náklady na závodní hru Gran Turismo 5. O něco levnější rozpočet měla hra Too Human, který vyšla na 60 milionů. U některých her se do nákladů započítává rovnou také marketing a reklama.

Pro srovnání například náklady na film Spider Man 2 přesáhly 230 milionů dolarů. To je tedy ještě o něco méně, než rozpočet hry Grand Theft Auto 5. Celkové náklady na tuto hru lze srovnat se snímky King Kong nebo Vodní svět.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme