Nový investor rozvíří mostecké trhy

Skoro dvě stě lidí získalo práci na severu Čech u Havraně na Mostecku. V rozvojové zóně Joseph totiž zahajuje provoz společnost AFSI Europe, která bude vyrábět olejové, hydraulické a palivové filtry pro firmy Catepillar a Perkinson.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mostecko

Mostecko | Foto: Tomáš Adamec

Ředitel firmy AFSI Europe Radim Otipka už Českému rozhlasu potvrdil, že většinu lidí do závodu na Mostecku už společnost najala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Evy Holé o novém mosteckém investorovi.

"Stavy se nám podařilo dobře. Co se týče dělnických profesí, tak se jednalo zejména o operátory strojů a pracovníky na lince," vysvětluje k získání pracovních sil ředitel Otipka.

Zatímco dělníky se podařilo sehnat bez problémů, sestavení vrcholného managementu bylo tvrdým oříškem: "Jsou tady lidé, kteří dojíždějí až 80 kilometrů z Prahy, z Klášterce, z Kadaně, z Teplic."

Plodná oblast Joseph

Když přišla v roce 2002 do zóny Joseph mexická společnost Nemak setkala se s ohromným odporem ekologických aktivistů a to i přesto, že jejich závod funguje bez problémů. AFSI se do podobných problémů nedostala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Úřad práce na Mostecku je s novým investorem spokojený.

"Naše výroba naštěstí nikomu nevadila. My jsme na začátku měli poměrně dlouhé jednání s úřady ohledně integrovaného povolení, které musíme mít a které jsme dostali,"vysvětluje ředitel AFSI.

Zóna Joseph patří Mostu, který se snaží získat další investory a hlavně nová pracovní místa. Náměstkyně mosteckého primátora Hana Jeníčková potvrdila, že je vedení města s příchodem amerického investora nad míru spokojené:

"Tato firma nám v naší průmyslové zóně Joseph obsadila 4 a čtvrt hektaru. Zaměstnávají více než 150 lidí a to v dnešní době, kdy je bída o práci je velmi příjemné."

Vyhlídky pro nezaměstnané

Podle Oldřicha Malého z mosteckého úřadu práce bude ale zaměstnání necelých dvou stovek lidí sice příjemnou příležitostí, ale přecejen kapkou v moři. Mostecké úřady totiž evidují kolem 10.000 lidí bez práce.

"Lidé jsou dnes ochotni dojíždět za prací, pokud jim přinese takový příjem, že se jim vyplatí dojíždět," komentuje situaci Oldřich Malý.

Mostecký úřad práce se bude, dle slov jeho ředitele, snažit připravit mostecké nezaměstnané na možný příchod dalších investorů. A to například rekvalifikačními kurzy.

Eva Holá, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme