Nový kodex pro eurokomisaře? Ve firmě budou moct pracovat až dva roky po odchodu z funkce

Evropští komisaři budou smět nastoupit do soukromých firem až dva roky po odchodu z funkce. Předseda Evropské komise pak bude muset počkat dokonce tři roky. Počítá s tím návrh kodexu chování eurokomisařů, který projednává Evropská komise. Návrh reaguje na skandál bývalého šéfa Komise Josého Manuela Barrosa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker | Zdroj: Reuters

Předseda Evropské komise nyní nesmí nastoupit do jiné pozice v soukromé sféře dříve než 1,5 roku po odchodu z vedení bruselské exekutivy.

Současný šéf Komise Jean-Claude Juncker navrhuje, aby se tato lhůta prodlužila na dvojnásobek. Pro řadové eurokomisaře by měl tento zákaz přechodu do soukromé sféry platit dva roky.

Barroso čelí ostré kritice europoslanců. Jeho nová práce v americké bance je podle nich nemorální

Číst článek

Juncker rozdílné podmínky vysvětlil tím, že předseda Komise je zodpovědný za mnohem širší agendu. Proto je podle něj potřeba, aby období, kdy nebude moct pracovat v soukromých firmách, bylo delší než u ostatních členů Evropské komise.

Návrh má zabránit podobným skandálům, jako byl ten kolem bývalého šéfa Komise Josého Manuela Barrosa. Kritice čelil kvůli přijetí postu ředitele v americké investiční bance Goldman Sachs, která figurovala v dluhových problémech Řecka.

Bývalá eurokomisařka pro hospodářskou soutěž a nizozemská politička Neelie Kroesová pak šéfovala firmě v daňovém ráji, aniž by o tom předem sama informovala. Podobné chování by měl nový kodex přísně zakázat. Pravidla by se v případě schválení vztahovala až na Junckera a jeho spolupracovníky.

Po Panama papers přichází Bahamas leaks. A ukazují na bývalou eurokomisařku Kroesovou

Číst článek

„Vůbec mi to nevadí. Jsem pro všechny návrhy, které budou zajišťovat, že se veřejnost na nás bude dívat jako na lidi, kteří mají dodržovat pravidla i morální principy,“ říká eurokomisařka Věra Jourová (ANO).

Dodala také, že návrh nového kodexu ještě není konečný. „Pan předseda Juncker o tom bude dále diskutovat s předsedou parlamentu a s dalšími lidmi v evropských institucích,“ upozornila Jourová.

Podle kritiků je tato úprava kodexu chování eurokomisařů nedostatečná a možnému střetu zájmů u nich nezabrání. Období by podle nich mělo být mnohem delší.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme